Wykonanie
Proste, przaśne danie z
ziemniaków. Z babcinego stołu.Świetnie smakuje samo, choć może służyć też za dodatek.Moja babcia podawała prażoki do kapuśniaku, na osobnym talerzu.Idealny to był zestaw.Ciekawa jestem czy ktoś z Was zna inne nazwy prażoków? Napiszcie.
1 kg
ziemniaków3/4 szklanki
mąkisól,
olej1
cebulaZiemniaki obieramy, dzielimy na 2 - 3 i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na
oleju.Jak zmiękną, odlewamy część
wody. Pozostawiamy tak ok. szklanki.Zasypujemy
ziemniaki mąką i chwilę zostawiamy na małym ogniu.Za pomocą tłuczka lub drewnianej pałki ugniatamy wszystko do momentu aż uzyskamy gładką i ciągliwą masę.Nabieramy i wykładamy łyżką zanurzoną w odrobinie
oleju.Obsypujemy smażoną
cebulką. Dobre też z kwaśną
śmietaną,
sadzonym jajkiem.
Przepis z przekazów ustnych i stąd .