ßßß Cookit - przepis na Prażoki. Z babcinego stołu.

Prażoki. Z babcinego stołu.

nazwa

Wykonanie

Proste, przaśne danie z ziemniaków. Z babcinego stołu.
Świetnie smakuje samo, choć może służyć też za dodatek.
Moja babcia podawała prażoki do kapuśniaku, na osobnym talerzu.
Idealny to był zestaw.
Ciekawa jestem czy ktoś z Was zna inne nazwy prażoków? Napiszcie.
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki
sól, olej
1 cebula
Ziemniaki obieramy, dzielimy na 2 - 3 i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.
Jak zmiękną, odlewamy część wody. Pozostawiamy tak ok. szklanki.
Zasypujemy ziemniaki mąką i chwilę zostawiamy na małym ogniu.
Za pomocą tłuczka lub drewnianej pałki ugniatamy wszystko do momentu aż uzyskamy gładką i ciągliwą masę.
Nabieramy i wykładamy łyżką zanurzoną w odrobinie oleju.
Obsypujemy smażoną cebulką. Dobre też z kwaśną śmietaną, sadzonym jajkiem.
Przepis z przekazów ustnych i stąd .
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/03/prazoki-z-babcinego-stou.html