ßßß Cookit - przepis na Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym"
Potrzebowałam pomysłu na ciasto na spotkanie z przyjaciółmi.Wiedziałam,że będę miała mało czasu między jednym a drugim dniem pracy , więc padło na cupcakes. Dodatkowo, babeczki musiały przetrwać przez noc poza lodówką (permanentny brak miejsca:)), więc odpadały wszelkie masy z mascarpone czy masłem. Tutaj przyszedł mi z pomocą blog, gdzie znalazłam przepis na lukier piankowy. Rewelacja! Smakuje jak „ciepłe lody”, które jadłam w dzieciństwie:) Polecam!
Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym (12 szt.)
Składniki na babeczki:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szkl. drobnego cukru
2 duże jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
6 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek serka twarogowego śmietankowego(typu philadelphia)
7 łyżeczek nutelli
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól i cukier.
W drugiej misce lekko ubij jajka, wymieszaj z jogurtem. masłem i wanilią (ja to robię mikserem).
Następnie do masy z mokrych składników, powoli ubijając, dodawaj partiami składniki sypkie, aż do ich połączenia.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż po dużej łyżce masy, następnie po łyżeczce wymieszanego serka z nutellą i przykryj kolejną łyżką masy.
Piecz w temp. 200 oC przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika ułóż na kratce do przestygnięcia.
Składniki na lukier piankowy:
250g cukru pudru
1 łyżka wody
4 białka
szczypta soli
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą.
Ubijaj powoli trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się pienić.
Kontynuuj powyższą czynność do momentu, gdy termometr kuchenny wskaże temperaturę masy min. 60 oC.
Natychmiast przelej lukier do miski miksera i ubijaj na średnich obrotach ok. 3 min.,aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj go spiralnie na każdą babeczkę. Odstawiamy babeczki na min. 30 min do ostygnięcia.
Smacznego!
Share the post "Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym"
Źródło:http://karmelowy.pl/cupcakes-z-nutella-i-lukrem-piankowym