ßßß Cookit - przepis na Coq au Riesling Nigela Slatera

Coq au Riesling Nigela Slatera

nazwa

Wykonanie

Inaczej mówiąc, pyszny kurczak z pieczarkami duszony w białym winie, następnie podany z winnym sosie ze śmietanką. Francuska klasyka! Jak dla mnie jest to danie doskonałe:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!
Scroll down for English
Coq au Riesling (2 porcje)
Składniki:
50 g masła
łyżka oliwy z oliwek
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
2 małe lub średnie cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
4 pałki z kurczaka (ja dałam pałki u nadudzia)
200 g małych pieczarek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
500 ml półwytrawnego białego wina ( np. Riesling)
300 ml śmietanki 18%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę. Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.
Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, ale nie zarumieni. Wyjmij boczek i cebulę z patelni, najlepiej łyżką durszlakową, i włóż kawałki kurczaka. Zrumień go lekko z każdej strony, dolewając trochę oleju jeśli masło zacznie brązowieć.
Włóż do patelni grzyby i smaż całość przez kilka minut, a następnie włóż ponownie boczek i cebulę.
Następnie ustaw ogień pod patelnią na największy, wlej wino, doprowadź zawartość patelni do wrzenia,po czym ustaw ogień na sredni. Gotuj kurczaka na średnim ogniu przez 25 minut, obracając go od czasu do czasu.
Po tym czasie wyjmij kurczaka z patelni i wlej śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem i wmieszaj z posiekaną natkę pietruszki.
Gotuj sos na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć, po czym włóż kurczaka.
Gdy kurczak jest już odgrzany a sos nabierze konsystencji śmietanki, podawaj.
Smacznego!
English version
Ingredients:
50 g butter
a tablespoon of olive oil
100 g bacon or pancetta, diced
2 small to medium onions, peeled and chopped
2 cloves of garlic, peeled and chopped
4 joints of chicken on the bone
200 g small mushrooms, halved or quartered
500 ml medium-dry white wine such as Riesling
300 ml double cream
3 tablespoons chopped parsley
Preparation:
Melt the butter in a heavy-based casserolle and pour in the oil. Put in the diced bacon and let it colour a little, then add the onions and garlic.
Leave to cook over a moderate heat until the onions have softened but not yet coloured. Scoop the bacon and onions out with a draining spoon, leaving behind the cooking juices, then add the chicken pieces. Let them brown lightly on all sides. Add more oil if the butter shows signs of browning.
Add the mushrooms and continue cooking for a few minutes, then return the bacon and onions to the pan.
Turn up the heat, pour in the wine, bring quickly to the boil and then turn it down to simer. Let everything cook at a gentle bubble for 25 minutes, turning the chicken from time to time.
Lift the chicken out of the pan and pour in the cream. Season with salt and pepper and stir on the chopped parsley.
Continue cooking, at an anthusiastic bubble, until the cream starts to thicken slightly. Return the chicken to the pan.
When the chicken os thoroughly hot and the sauce has thickness of double cream, serve.
Enjoy!
Share the post "Coq au Riesling Nigela Slatera"
Źródło:http://karmelowy.pl/coq-au-riesling-nigela-slatera