Pomysł zaczerpnięty został z lutowego numeru czasopisma „Pieprz i sól”. Dostałam odgórne polecenie przygotowania tej potrawy od mojego męża, czyli pieczarkowego potwora.Składniki:1 kg pieczarek300 g boczku parzonego2 cebule2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkiszklanka bulionu drobiowo-warzywnegoduża śmietana 18%200 gram startego żółtego sera2 łyżki masłaPieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w paski. Obsmażyć je na maśle z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli i czosnku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z pokrojonym w kostkę boczkiem. Całość polać bulionem zmieszanym ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym seremżółtym. Włączyć termoobieg.Pieczarkowy potwór został na jakiś czas zaspokojony