Wykonanie
Sałatki
śledziowe zawsze chętnie są zjadane,myślę że ten niecodzienny przepis przypadnie wielu osobą do gustu.Sos z dodatkiem
musztardy,
chrzanu i
miodu świetnie smakuje i pasuje do
śledzika.Podałam ją na liściach
sałaty rzymskiej,w formie małych przekąsek.
SKŁADNIKI :
filety śledziowe a-la
matias 250 g1 duże,czerwone
jabłkomały
por - biała część4 średnie
ziemniaki ugotowane w mundurkach1/2
czerwonej paprykikilka
rzodkiewekpieprzSOS JOGURTOWY:
jogurt naturalny,gęsty 200 g1 łyżeczka
musztardy1 płaska łyżeczka
chrzanu1 łyżeczka
miodusól,
pieprzpokrojony
koperek (do smaku )Wszystkie składniki łączymy,mieszamy,przyprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu.PRZYGOTOWANIE :Ugotowane,ostudzone
ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Por kroimy w drobne paski a
jabłko,
rzodkiewkę i
paprykę również w kostkę.
Śledzia dobrze odcedzamy,kroimy i przekładamy wszystkie składniki do miski.Wlewamy
sos jogurtowy,mieszamy.Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.Tak przygotowaną
sałatkę nakładamy,po łyżce na umyte liście
sałaty rzymskiej.Układamy przekąski na talerzu,ozdabiamy
koperkiem i
pomidorem.Smacznego.