Wykonanie
Przepis na smaczną i pożywną
sałatkę z młodymi ziemniaczkami i
tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze
ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam
ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i
młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy
młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych
ziemniaków pozostałych z obiadu./pomysł własny/650 g małych, najlepiej
młodych ziemniaków3
rzodkiewki1 puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1 czerwona mała
cebula1
czerwona paprykasól,
pieprzmajonez lub
jogurt naturalny1 puszka (400 g)
czerwonej fasoliZiemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić
ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki.
Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski.
Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do
tuńczyka i
ziemniaków.
Cebulę pokroić w półksiężyce,
paprykę i
rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać z
majonezem lub
jogurtem.