ßßß Cookit - przepis na Wieprzowy galart z ozorów.

Wieprzowy galart z ozorów.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wieprzowy galart z ozorów. Doskonale nadaje się na wszelkiego typu uroczystości, jako przekąska.
Potrzebne składniki:
Ozory wieprzowe,
żelatyna,
stópki wieprzowe,
cytryna,
sól,
marchew,
liść laurowy,
cukier,
por,
seler
Sposób wykonania:
Ozory wkładamy do wody, lekko solimy i zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut.
Po 5 minutach gotowania odlewamy wodę i przelewamy ozory zimną wodą.
To, co idzie zeskrobujemy.
Stópki wieprzowe kładziemy na dnie garnka.
Dokładamy ozory wieprzowe.
Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
Solimy do smaku.
Dodajemy pół łyżeczki cukru, aby szybciej się ugotowało.
Zalewamy zimną wodą.
Gotujemy pod ciśnieniem ok. 15 min. lub do miękkości.
Obieramy i kroimy na małe kawałki.
2 łyżki żelatyny dodajemy do wywaru z galartu w osobnym garnku.
Podgrzewamy, żeby się rozpuściła.
Pokrojony galart zalewamy wywarem i dodajemy żelatynę.
Wduszamy sok z cytryny.
Dodajemy łyżkę octu.
Przelewamy do miseczki, dajemy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/10/wieprzowy-galart-z-ozorow.html