Wykonanie
Barszcz jest zupą bardzo popularną w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Ogólnie barszczem jest zupa kwaśna na podstawie z zakwasu,
kapusty kiszonej, szczawiu lub
buraków ćwikłowych. W dużej części
krajów to właśnie
burak ćwikłowy jest najpopularniejszą bazą barszczu. Dobrze przygotowany barszcz powinien
mieć piękną ciemno-buraczaną barwę oraz wyśmienity delikatnie słodko-kwaśny smak z odrobiną ostrej nuty.
Składniki:- 5-6
buraków ćwikłowych- 4 skrzydełka- 1
marchew- kawałek
selera i
pora- 1
cebula-
liść laurowy i
ziele angielskie- 0,5 łyżeczki
cukru-
sok z cytryny lub
ocet-
sól,
pieprz,
majeranek (2 łyżki)Przygotowanie:
Mięso obgotować, zebrać szumowiny. Dodać
marchew,
por,
seler, liść i ziele.
Cebulę przypalić nad ogniem i wrzucić do
wywaru.
Buraki obrać, pokroić w dość grube plastry i wrzucić do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Jak
buraki zmiękną dodać
cukier, doprawić
sokiem z cytryny, aby uzyskać delikatnie kwaśny smak. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec gotowania zasypać
majerankiem. Można podawać w tej formie jak na zdjęciach - ja lubię smak ugotowanych
buraków. Barszcz do uszek, pierogów czy krokietów podajemy najlepiej przecedzony. Możemy go również zabielić
śmietaną i podawać z okraszonymi
ziemniakami.