Wykonanie
A dziś co ś d o pary do uszek z
grzybami :)
Składniki:1
marchewkakawałek
selera1
pietruszka1 szklanka
wywaru z
suszonych grzybów (1 garść
suszonych grzybów gotujemy do miękkości -
grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a
wywar do barszczu)kilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiego2
liście lauroweocet lub
sok z cytryny do smakukoncentrat z
buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy
Kraku s)2 ząbki czo snku
majeraneksól,
pieprz,
cukier do smakuSposób przygotowania:1.
Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele ang ielskie,
pieprz,
liście laurowe, łyżeczkę
soli . Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz.2. Do
wywaru warzywnego dodajemy
wywar grzybowy, koncentrat z
buraków (ilość wedle uz nania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy).3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki c zosnku, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy
majeranek. Podajemy z uszkami z
grzybami.Smacznego!!!