Wykonanie
Pyszna i pożywna zupa buraczkowa jest zdrowa i aromatyczna .Prosta do wykonania ,można ja podawać z
ziemniakami jak i
makaronem ,czystą lub zabielaną .Polecam
Składniki ;3 l
wody ,1 kg
żeberek lub dwie małe
golonki ,1
marchew ,1
pietruszka ,1/2
selera1 ząbek
czosnku ,1 łyżka
majeranku ,
sok z cytryny (2 -3 łyżki ) lub jedna łyżka
octu1 łyżka
cukru ,
sól ,
pieprz ,
śmietana 125 ml ( 30 %) sok z
buraczków około ( 300 ml ) lubgotowy barszczyk czerwony koncentrat ,(1 buteleczka)
ziele angielskie ,
liść laurowyPrzygotowanie;Umyte
mięso wkładamy do garnka zalewamy 3- litrami
wody gotujemy
wywar ,razem z warzywami ,
zielem angielskim ,
liściem laurowymNastępnie wyjąć
mięso i
wywar przecedzić ,Zrobić zaklepkę ( 1 szklanka
wody ,2 czubate łyżki
mąki ) i wlać do
wywaruWlać
sok z cytryny lub
ocet ,sok z
buraczków lub koncentrat
buraczkowy ,
sól,
pieprz cukier ( doprawić według własnego smaku)
majeranekOdstawić z ognia i wlać słodką
śmietanę .1
cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę , przesmażyć na 2 łyżkach tłuszczu ,i 3 łyżki
śmietany słodkiej dodać do
ziemniaków i ugnieść.Smacznego !!!