ßßß
Cookit - przepis na Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Składniki
Marchew
Pietruszka
Seler
Woda
Sól
Pieprz
Burak
Ziele angielskie
Liść laurowy
Kminek
Majeranek
Czosnek
Sok z cytryny
Ocet
Wykonanie
Przepis na zakwas już jest to teraz
pora
na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków .
Składniki:1
marchewka
1
pietruszka
kawałek
selera
2 litry
wody
sól
pieprz
1-2 szklanki domowego zakwasu z
buraków
1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)
ziele angielskie
liść laurowy
kminek
mielony
majeranek
1 ząbek
czosnku
sok z cytryny
lub
ocet
Sposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy
wodą
, dodajemy
liść laurowy
,
ziele angielskie
i gotujemy.2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do
wywaru warzywnego
dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
, dodajemy
kminek
i ząbek
czosnku
pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go
sokiem z cytryny
lub
octem
.3. Na koniec dodajemy
majeranek
.Smacznego!!!
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/barszcz-czerwony-na-domowym-zakwasie.html
Przepisy powiązane
Zupa buraczkowa
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków. / Borscht - from baked beetroots.
Barszcz wigilijny
Barszcz czerwony (bez zakwasu)
JAJA MARYNOWANE W CZERWONYM BARSZCZU
Składniki powiązane (0)