ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków .
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
sól
pieprz
1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków
1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)
ziele angielskie
liść laurowy
kminek mielony
majeranek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny lub ocet
Sposób wykonania:
1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go sokiem z cytryny lub octem.
3. Na koniec dodajemy majeranek.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/barszcz-czerwony-na-domowym-zakwasie.html