Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1500 gramów
seler 1 sztuk
por 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchew 4 sztuk
piwo jasne 2 szklanek
rodzynki 50 gramów
cytryna 1 sztukpiernik 3 łyżek stołowych
ziele angielskie 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
tymianek 0.5 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:
Karpia oczyścić , obciąć łeb, pokroić na dzwonki, skropić
sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Marchewkę, białą część
pora,
seler i
cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki.
Rodzynki sparzyć. Warzywa włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wrzątku i posolić . Dodać
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
tymianek i gotować 5 minut. Teraz wlać
piwo i gotować jeszcze 20 minut. Wyjąć
liście laurowe oraz
ziele angielski, a warzywa zmiksować i połączyć z
wywarem, dodać piernik, wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić
sokiem z cytryny i
cukrem, dodać wymoczone
rodzynki i zagotować. Teraz włożyć dzwonki
karpia i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Dzwonki ostrożnie wyjąć na półmisek i polać sosem.Uwagi:Danie jest smaczne na gorąco i na zimno też.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: