ßßß Cookit - przepis na Karp po śląsku

Karp po śląsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1500 gramów
seler 1 sztuk
por 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchew 4 sztuk
piwo jasne 2 szklanek
rodzynki 50 gramów
cytryna 1 sztuk
piernik 3 łyżek stołowych
ziele angielskie 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
tymianek 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Karpia oczyścić , obciąć łeb, pokroić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Marchewkę, białą część pora, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć. Warzywa włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wrzątku i posolić . Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek i gotować 5 minut. Teraz wlać piwo i gotować jeszcze 20 minut. Wyjąć liście laurowe oraz ziele angielski, a warzywa zmiksować i połączyć z wywarem, dodać piernik, wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić sokiem z cytryny i cukrem, dodać wymoczone rodzynki i zagotować. Teraz włożyć dzwonki karpia i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Dzwonki ostrożnie wyjąć na półmisek i polać sosem.
Uwagi:
Danie jest smaczne na gorąco i na zimno też.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3405/Karp-po-slasku