ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 2 sztuk
marchewka 400 gramów
woda 1 litrów
kwasek cytrynowy 1,5 łyżek deserowych
ocet (8%)250 mililitrów
sól 25 gramów
cukier 80 gramów
liść laurowy 4 sztuk
ziarenka pieprzu według uznania
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Umyty kalafior podzielić na różyczki i włożyć je do osolonej, ocukrzonej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodać 1/4 łyżeczki kwasku. Gotować 5-8 minut, kalafior powinien być lekko twardy. Wyszorowane marchewki pokroić w talarki grubości 1/2 cm. Gotować je w ocukrzonej i osolonej wodzie, dodając pół łyżeczki kwasku.
Zalewa: ocet wymieszać z pół szklanki wody. Dodać cukier, listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz sól i zagotować.
Warzywa układać w słoikach, zalać gorącą zalewą uważając, aby dodatki równo się rozłożyły. Na 2 minuty odwrócić słoiki do góry dnem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10828/Salatka-z-kalafiora