Wykonanie
Soczysty, długo pieczony kawałek
mięsa wieprzowego w aromatycznych przyprawach. Bardzo lubię takie dania, nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne i niezbyt kaloryczne. Uwielbiam je piec ze względu na łatwość przygotowania. Taka pieczeń to idealne rozwiązanie na np. niedzielny obiad, kiedy po całym zabieganym tygodniu chcemy celebrować ten lżejszy dzień tygodnia także w kuchennym zaciszu, pozwalając sobie na odrobinę lenistwa. By przygotować tą pieczeń, potrzeba wykonać tylko kilka krótkich czynności, więc nasza praca zajmie najwyżej 15 minut, licząc od początku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta
mięsa może stanowić wyśmienitą
wędlinę domowej roboty.Przepis własnySkładniki:
mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (
łopatka,
szynka)folia aluminiowa + łyżeczka
smalcu do natłuszczenia folii1
jajokopiasta łyżka
musztardy ziołowejłyżka białej
gorczycy10 ziaren
ziela angielskiegopłaska łyżeczka
pieprzu ziołowegoliść laurowyłyżka
suszonego oreganosok wyciśnięty z 1
cytrynyłyżeczka
soliWykonanie:
Mięso natrzeć
solą i skropić
sokiem z cytryny, wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Zioła które nie są w proszku zmielić w młynku, czyli
ziele angielskie oraz
gorczycę. Jeżeli nie masz w domu młynka, możesz roztłuc je wałkiem do ciasta (zawsze to jakieś rozwiązanie). W misce rozkłócić
jajko, dodać łyżkę
musztardy oraz
przyprawy (
pieprz,
gorczycę ziele angielskie,
oregano, połamany
liść laurowy). Całość utrzeć na pastę. W pastę włożyć
mięso i kulistymi ruchami przez chwilkę wtłaczać ją w
mięso. Wiadomo, że nie da się tego zrobić idealnie, jednak pasta będzie się lepiej trzymać.Folię aluminiową natłuścić
smalcem, ale tylko ten kawałek który będzie bezpośrednio stykał się z
mięsem.
Tak przygotowane
mięso owinąć szczelnie w natłuszczoną folię i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny. Najpierw piec w 200 stopniach przez pierwszą godzinę, następnie zmniejszyć moc piekarnika do 160 stopni.
Po tym czasie przeciąć folię i pozwolić
mięsu troszkę się zarumienić. Czyli pieczemy jeszcze około 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozwolić
mięsu chwilkę postać, by wewnątrz
mięso przestało wrzeć. Kroić je dopiero po 10-15 minutach.Smacznego!Pozdrawiam ciepło :)FB oraz Instagram