ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowe gołąbki

Pieczarkowe gołąbki

nazwa

Wykonanie

Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie 😉
Składniki :
1 kg mięsa mielonego z szynki
1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej
1 średnia kapusta biała
kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg
2 cebule
100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki )
pieprz , sól do smaku
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1 jajko
0,5 kg pieczarek
1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego
Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy ) , siekamy i podsmażamy na patelni , studzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową , nie ugotowaną ) , jajko ,sól , pieprz , warzywko . Wyrabiamy ręka na gładka masę i zostawiamy . Kapustę parzymy w gorącej wodzie i zdejmujemy z niej pojedyncze, całe liście – tyle ile się uda , porwane i malutkie także . Całe liście studzimy , następnie napełniamy farszem i zwijamy w gołąbki jak na zdjęciu . Podsmażamy na patelni na złoty kolor i przekładamy do garnka wyłożonego posiekanym boczkiem i resztą surowych , pieczarek .
Porwane i małe liście , również obsmażamy , następnie układamy na wierzchu gołąbków , lekko solimy i nakrywamy . Jeśli położycie gołąbki na gorącej patelni szwem ( czyli miejscem zaklejenia ) do dołu i przysmażycie ( zaspawacie 😉 ) go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała . Czas duszenia to około 60 minut na małym ogniu . Po tym czasie , zagęszczamy sos , mieszanką śmietanki z mąką do lubianej konsystencji , pieprzymy i gotowe 😉 Super smakują z kaszą lub po prostu same . Polecam , to małe urozmaicenie od tradycji 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pieczarkowe-golabki-kasza