Wykonanie
Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pochodzi z Jej książki ,,Ewa gotuje", str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie
serowe i z
wiśniami. Sama nie wiem, które lepsze ;)
Potrzebne składniki:40 dag
mąkiszklanka gorącej
wody1
jajkowiśnie /
ser białycukiersólSposób wykonania:
Mąkę mieszamy z gorącą
wodą. Delikatnie mieszamy nożem, zagarniając
mąkę do środka (zaparzanie ciasta). Wbijamy
jajko do środka. Mieszamy.Ciasto urabiamy dłońmi. Wykładamy na stolnicę. Podsypujemy
mąką. Rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki. Nakładamy do środka trochę
cukru i umieszczamy na tym
owoce. Lepimy pierogi.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.Polewamy tłuszczem, posypujemy
cukrem,
cynamonem, co kto lubi.Smacznego !