Pierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowokokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny t ort urodzinowy !Tort malinowy musSkładniki:okrągła forma o średnicy 25 cmSpód do tortu150 g rozpuszczonego masła3 jajka180 cukru200 g kokosowychchipsów lub wiórków3 łyżki kakao1 łyżka kukurydzianej mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus z malin i mango½ kg mieszanki malin i mango180 g cukru + 90 g400 ml śmietanki, u mnie 38%2 białka8 listków żelatynysok z 1 limonkiMalinowa galaretka2 listki żelatyny150 g malin50 g cukruwiórki kokosowe do posypaniaNastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowechipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź.Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę malinymango zagotuj z 90 gramami cukru. Przetrzyj przez sito. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę z sokiem z limonki.Podgrzewaj do rozpuszczenia żelatyny po czym zdejmij z ognia. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj po łyżce cukru (180 g) stale ubijając. W oddzielnej misce ubij lekko śmietankę. Wymieszaj białka z owocowym musem, a następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej malinowy mus na spód. Użyj metalowej obręczy. Wstaw torta do lodówki.Przygotuj galaretkę na wierzch tortu. Namocz 2 listki żelatyny w wodzie. Zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sito. Dodaj odciśniętą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Rozsmaruj lekko przestudzoną galaretkę na torcie. Całość posyp kokosowymi wiórkami. Wstaw do lodówki do ścięcia galaretki.Polecane przepisyTort migdałowobezowy z malinamiTort czekoladowy urodzinowyGorąca czekolada kokosowaTort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i BlogerówTort migdałowyamaretti