ßßß Cookit - przepis na Tort malinowy mus

Tort malinowy mus

nazwa

Wykonanie

Pierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny t ort urodzinowy !
Tort malinowy mus
Składniki:
okrągła forma o średnicy 25 cm
Spód do tortu
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
180 cukru
200 g kokosowych chipsów lub wiórków
3 łyżki kakao
1 łyżka kukurydzianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus z malin i mango
½ kg mieszanki malin i mango
180 g cukru + 90 g
400 ml śmietanki, u mnie 38%
2 białka
8 listków żelatyny
sok z 1 limonki
Malinowa galaretka
2 listki żelatyny
150 g malin
50 g cukru
wiórki kokosowe do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź.
Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę maliny mango zagotuj z 90 gramami cukru. Przetrzyj przez sito. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę z sokiem z limonki.Podgrzewaj do rozpuszczenia żelatyny po czym zdejmij z ognia. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj po łyżce cukru (180 g) stale ubijając. W oddzielnej misce ubij lekko śmietankę. Wymieszaj białka z owocowym musem, a następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej malinowy mus na spód. Użyj metalowej obręczy. Wstaw torta do lodówki.
Przygotuj galaretkę na wierzch tortu. Namocz 2 listki żelatyny w wodzie. Zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sito. Dodaj odciśniętą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Rozsmaruj lekko przestudzoną galaretkę na torcie. Całość posyp kokosowymi wiórkami. Wstaw do lodówki do ścięcia galaretki.
Polecane przepisy
Tort migdałowo bezowy z malinami
Tort czekoladowy urodzinowy
Gorąca czekolada kokosowa
Tort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Tort migdałowy amaretti
Źródło:http://codojedzenia.pl/tort-malinowy-mus