ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowa z pomarańczą i białą czekoladą

Babka migdałowa z pomarańczą i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Babka z bloga Kwestia Smaku . Przez wiele osób wychwalana i słusznie
Babka nie wyrasta mocno, nie należy do puszystych – jest mięsista i wilgotna. Z podanych składników wychodzi mała porcja, więc jeśli ktoś chce pełnorozmiarową babę powinien podwoić ilość składników.
Piekłam ją dwa razy – za pierwszym razem mimo, że mam silikonową foremkę – część ciasta została w środku. Kolejny raz posmarowałam formę masłem i posypałam tartą bułką – wtedy ciasto wyszło.
Babka jest pyszna, ale nie zdetronizowała mojej ulubionej babki kokosowej z czekoladą i rumem 😉
Składniki :
130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki,
80 g masła, pokrojonego w kostkę,
8 łyżek cukru (ja dałam mniej),
3 jajka, oddzielone żółtka od białek,
40 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g zmielonych migdałów bez skórek,
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa
(tutaj moja modyfikacja – zamiast polewy z białej czekolady zrobiłam polewę czekoladową)
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki kakao,
60 g masła,
1 łyżeczka żelatyny
Forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą
Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowomigdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 – 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
Przygotować polewę :
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody .
Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia (razem z wodą, w której się moczyła) – i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto.
Biała polewa
50 g czekolady białej
20 g śmietanki 30 %
Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę.
źródło przepisu na polewę
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1931