Wykonanie
Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli".
Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej
kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam
męża do sklepu po
wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam
budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela
kawka miała przepyszne towarzystwo.Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki3
jajka150 g
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 l
mleka3 budynie
śmietankoweMasa kokosowa:3
jajka1/2 szklanki
cukru300 g
wiórków kokosowych150 g
masła rozpuszczone i ostudzonePolewa:70 g
czekolady3 łyżki
mlekaMasło posiekać z
mąką, dodać
cukier,
jajka,
proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę.Z podanych składników przygotować
budyń.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać
cukier i ubijać do momentu, aż
cukier się rozpuści. Dodać
żółtka,
masło i ubijać do połączenia składników. Wsypać wiórki i wymieszaćNa ciasto wyłożyć
budyń i przykryć masa
kokosową. Piec w 180*C około 40 minut.
Czekoladę i
mleko włożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się
wodą, rozpuścić i polać ciasto.