ßßß Cookit - przepis na Kremówka kokosowa

Kremówka kokosowa

nazwa

Wykonanie

Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam męża do sklepu po wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela kawka miała przepyszne towarzystwo.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
150 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 l mleka
3 budynie śmietankowe
Masa kokosowa:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
300 g wiórków kokosowych
150 g masła rozpuszczone i ostudzone
Polewa:
70 g czekolady
3 łyżki mleka
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę.
Z podanych składników przygotować budyń.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, masło i ubijać do połączenia składników. Wsypać wiórki i wymieszać
Na ciasto wyłożyć budyń i przykryć masa kokosową. Piec w 180*C około 40 minut.
Czekoladę i mleko włożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić i polać ciasto.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/02/kremowka-kokosowa.html