Wykonanie
Dzień przed planowanym pieczeniem należy przygotowac krem z
białej czekolady wg przepisu MW na" tort biała
truskawka"200g
białej czekolady250ml
śmietany kremówki 36% (kolejne 250 g z opakowania wykorzystam do
bitej smietany)
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.Upiec 2 jasne
biszkopty z przepisu na " rolade truskawkowa "MW :3 duże
jajkaszczypta
soli50 g drobnego
cukru do wypieków3,5 łyżki
mąki pszennej np. tortowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
skrobię wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dosypywać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać
żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.Upiec 1
biszkopt kakaowy wg powyższego przepisu,ale zastapic 1 łyżkę
mąki tortowej sporą łyżką
kakao naturalnego.Krem z
bitej śmietany2op.
śmietany 36% w pojemniczku 200ml(razem 400ml)Pół opakowania
śmietany użytej do kremu z
białej czekolady4 łyżeczki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny GellweSchłodzoną
śmietane min.12godzin,ubijam mikserem ręcznym dodajac pod koniec
cukier puder.Odłożyc 3 łyżki do kremu
toffi.
Żelatyne rozpuscic w odrobinie zimnej
wody i zostawić do napęcznienia na około 10 minut.Po tym czasie dodać odrobine wrzątku ,wymieszac do rozpuszczenia i zimne dodac do ubitej
śmietany,krótko miksując.Krem
toffi1 puszka masy kajmakowej klasycznej wykladamy do naczynia,dodaje 3 łyżki
bitej śmietany ,miksuje do uzyskania jednolitego kremu.2 łyżeczki
żelatyny przygotowuje tak samo jak do
bitej śmietany,wlewam do kremu
toffi ,krótko miksuje i schładzam w lodówce około 15 minut,uważając by nie zsiadło całkowicie.Oprócz tego około pół słoiczka domowego
dżemu z czarnej porzeczki oraz
polewa czekoladowa.Wykonanie warstwami od dołu:1.jasny
biszkopt nasączony mocną czarną
herbatą2.warstwa
dżemu z czarnej porzeczki3.krem z
bitej śmietany4.
biszkopt kakaowy nasączony
herbatą5. 1/2 kremu
toffi6.jasny
biszkopt7. 1/2 kremu
toffi8.krem z
białej czekolady9.ozdobnie polana
polewa czekoladowa