6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Prostokątną foremkę 21x32 cm (zmierzony spód foremki) wyłożyć papierem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 35 - 40 minut. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.Masa chałwowa:50 dag serka mascarpone60 dag śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudru50 dag chałwy o smaku waniliowym2-3 łyżki żelatynyWykonanie:Chałwę rozdrobnić widelcem. Serekmascarpone przemieszać łyżką (można też przez chwilę zmiksować mikserem na małych obrotach). Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać serek. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę, oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wymieszać.Masa śmietanowa:50 dag śmietany kremówki2 cukrywaniliowe2 łyżki cukru pudru1-2 łyżki żelatynyWykonanie;Śmietanę ubić z cukrami, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.Przełożenie ciasta:biszkoptmasa chałwowabiszkoptmasa śmietanowawierzch można posypać czekoladą lub kakaoSmacznego!