Maj nas nie rozpieszcza pogodą w tym roku, już ciepło już zimno, a podobno takie przeplatanie pogody to kwietniowa specjalność. Kiedy pogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam.Biszkopt:3 jaja1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka oddzielam od żółtek i ubijam z solą, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Następnie wrzucam po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Na koniec, przy pomocy łyżki delikatnie wmieszuję mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 30 minut w 180 st. C1/2 litra mleka6 łyżek kawy cappuccino2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 śnieżki - bite śmietany w proszku5 łyżeczek żelatynyMleko zagotowuję i rozpuszczam w nim cappuccino i kawę. Pozostawiam do ostygnięcia. Gdy będzie dodaję śnieżki i ubijam. Do ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie.Masa śmietanowa:1/2 litra śmietany 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyczekoladaSchłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję startą czekoladą.Smacznego :)