Wykonanie
Dzisiaj prezentuję Wam torcik jaki powstał zupełnie z przypadku.... To takie sprzątanie lodówki z tego co miałam :)
Powidła śliwkowe,
biszkopt który kiedyś zamroziłam, a dzisiaj rozpaczliwie potrzebując miejsca w zamrażalce go wyjęłam i
śmietana kremówka która też prosiła się o spożytkowanie. Mocno
kawowy, troszkę nietypowy, bo z kremem budyniowym podobnym do karpatkowego, ale wzbogaconym o
cappuccino tak jak tu (klik). Całość przełamana lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Godne polecenia :)Składniki na
biszkopt:7
jajekszczypta
soli250g
cukru130g
mąki pszennej tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 i 3/4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3/4 łyżeczki
kakaoPiekarnik nagrzać do temp.180 stopni. Dno tortownicy (24-26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki delikatnie natłuścić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania powoli stopniowo dodawać
cukier i nadal ubijać do uzyskania gęstej błyszczącej masy. Następnie dodać
kawę oraz stopniowo dodawać po jednym
żółtku nie przerywając miksowania.
Kakao wymieszać z
mąką ziemniaczaną i pszenną. Przesiane powoli i stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając
łopatką.Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i z wysokości ok. 30-40 cm rzucić płasko na blat lub podłogę. Odstawić do wystygnięcia najlepiej w otwartym piekarniku. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i ustawić na kratce "do góry dniem" i zdjąć delikatnie papier. Po całkowitym wystudzeniu przeciąc na trzy blaty.Składniki na poncz:3/4 szkl wrzątku2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
cukru3 łyżki
likieru kawowegoKawę zalać gorącą
wodą, dodać
cukier, wymieszać i wystudzić. Do zimnego dodać
likier.Składniki na krem:500ml
mleka1,5 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej4
żółtka4 łyżki
cukru130g
cappuccino w proszku250g
masła 82%4 łyżki
likieru kawowegoPołowę
mleka zagotować. Drugą połowę zmiksować z
mąkami,
żółtkami,
cukrem i
cappuccino. Na gotujące się
mleko wlać rozmieszaną
kawową masę. Ugotować
budyń. Gotowy przykryć folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Do utartego powoli dodawać wystudzony
budyń i miksować. Na koniec dodać
likier i zmiksować raz jeszcze.Składniki na glacage:120 g
wody10 g
żelatyny130 g
cukru20g glukozy50 g gorzkiego
kakao80 ml
śmietanki kremówkiŻelatynę namoczyć w 50g zimnej
wody i odstawić.
Cukier, glukozę i 70g
wody podgrzać. Namoczoną
żelatynę podgrzać chwilkę w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Do gorącego
syropu cukrowego dodać
śmietankę i
kakao, a na koniec rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać na gładko. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.Masa na wierzch :400ml
śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku
kakao do smaku
Śmietanę ubić na bardzo sztywno. Pod koniec dodać
cukier puder do smaku oraz gorzkie
kakao.ponadto:
czekolada do dekoracjiposypka czekoladowamały słoiczek
powideł śliwkowychBlaty
biszkoptowe naponczować. Na paterze ułożyć pierwszy z nich. Posmarować go cieniutko połową
powideł śliwkowych. Na nich rozsmarować połowę kremu budyniowego i przykryć drugim blatem. Znów go naponczować i posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć drugą połowę masy i przykryć trzecim naponczowanym blatem. Docisnąć i odstawić do lodówki do stężenia.Boki oraz wierzch
tortu posmarować dokładnie
kakaową masą
śmietanową. Dokładnie wyrównać.Tort polać tężejącym glacage i udekorować wedle uznania
płatkami czekolady lub posypkami choć nie jest to konieczne. Ponownie odstawić do lodówki do zastygnięcia.Smacznego :)