Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez akrobatkęOpis autorki:Klasyczna W-Z na
czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką
bitą śmietaną. W czasach PRL-u jedno z najczęściej spotykanych ciast :) Dla zrównoważenia
słodyczy, ciasto wysmarowana powidłami. Polecam!
Składniki:Ciasto
czekoladowe:3
jajka w temperaturze pokojowej60 g
mąki pszennej2 kopiaste łyżki naturalnego
kakao60 g
cukru20 g roztopionego i ostudzonego
masła w temperaturze pokojowejMasa śmietankowa:300 ml
śmietanki kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
żelatynyodrobina gorącej
wodyPolewa czekoladowa:80 g mlecznej/gorzkiej
czekolady80 ml
śmietany kremówki 36%Dodatkowo:kilka kostek gorzkiej/mlecznej
czekolady do dekoracji
powidła śliwkoweSposób przygotowania:1. Ciasto
czekoladowe:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując. Następnie dodać
żółtka i zmiksować.
Mąkę z
kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać
masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.2. Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, odstawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec
cukier puder oraz
sok z cytryny. Do
żelatyny dodać kilka łyżek ubitej
śmietany i wymieszać. Następnie całą
żelatynę wlać strumieniem do
śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę
śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta
czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.4.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!).
Czekoladę drobno posiekać i dodać do
śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście
czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami
czekolady. Smacznego!