ßßß
Znana wszystkim, delikatna wuzetka.Zazwyczaj podawana w kształcie kostki, taka jest najpopularniejsza.U mnie jednak, upieczona w tortownicy, na rodzinnej uroczystości wcieliła się w rolę tortu :)Eleganckie ciasto na elegancką imprezę :)Składniki:Ciasto:6 jajek150 g drobnego cukru do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła, roztopionego i wystudzonegoMasa śmietankowa:500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*)Polewa czekoladowa:60g czekolady mlecznej60g czekolady gorzkiej40g masłałyżka mlekaDodatkowo:dżem wiśniowybiała czekolada ( do dekoracji )łyżka soku z cytrynyPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiewamy.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem, a białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru.Do ubitych białek, dodajemy krem z utartych żółtek i delikatnie mieszamy ( łyżką ).Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, wlewamy masło i bardzo delikatnie mieszamy.Boki tortownicy, o średnicy 23 cm smarujemy masłem, na dnie wykładamy papier do pieczenia.Gotową masę delikatnie wlewamy do formy i pieczemy w 180st. przez około 25-30 minut.Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, lekko studzimy.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.Masło roztapiamy w małym garnku z mlekiem. Odstawiamy z gazu, dodajemy posiekane, lub połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy dżemem ( ja zużyłam pół słoiczka ).Na dżem, nakładamy ubitą kremówkę i wyrównujemy.Przykrywamy kolejnym blatem, nasączając go lekko wodą z sokiem z cytryny.Z wierzchu polewamy równo polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Ozdabiamy dowolną techniką :)

Źródło przepisu: WuzetkaKategorie: