Wykonanie
Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio mnie interesuje. Najważniejsze, że
rabarbar jest obłędnie pyszny, i nadaje się chyba do wszystkiego. Co roku pod koniec kwietnia dostaję bzika, i słodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie.
Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie
rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie
truskawek,
malin,
jagód,
porzeczek,
wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko
jabłka,
śliwki i
gruszki.
Potem kasztany,
żurawina...Stop! Chyba zatoczyłam koło.Razem z Sianko, Mopsikiem i Zuzią postanowiłyśmy upiec tartę z
rabarbarem właśnie. Od razu w mojej głowie pojawiły się dziesiątki pomysłów. Gdy jednak zajrzałam do Kornika i ujrzałam to cudo, nie wahałam się ani chwili, i czym prędzej pobiegłam po
rabarbar.Jej przygotowanie nie jest trudne, może tylko nieco czasochłonne. Każdą warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze
kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki
rabarbar.
Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina rozsądku, która się jeszcze zachowała, mnie przed tym powstrzymała... Dla tej tarty można oszaleć, mówię Wam.
Składniki:(na formę do tarty 34x9 cm)spód:140 g
mąki pszennej20 g
kakao30 g
cukru pudru60 g zimnego
masła1
jajkokrem:100 g kajmaku z puszki300 ml
śmietany kremówki (38%)2 listki
żelatynywierzch:400 g
rabarbaru400 ml
wody50 g
cukrusok z 1/2
cytrynyMąkę i
kakao przesiać, wymieszać z
cukrem pudrem. Dodać zimne
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć
ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub
suchą fasolą.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Zdjąć papier z obciążeniem.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą
żelatynę, wymieszać.Ostudzić.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia.
Rabarbar pokroić na 9cm kawałki.
Wodę z
cukrem i
sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę
rabarbaru, obgotować przez 5 minut (
rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał
rabarbar.Ostudzony
rabarbar ułożyć na kremie, ciasno obok siebie. Schłodzić.Smacznego!Z oryginalnego przepisu pominęłam
masło orzechowe - nie jesteśmy jego wielkimi fanami, nie miałam akurat w domu i niespecjalnie chciało mi się robić... Moim zdaniem
tarta nic na tym nie straciła, ale jeśli uwielbiacie
masło orzechowe - spróbujcie ciasta z jego dodatkiem.