Wykonanie
Smaczna rolada
orzechowo-
kakaowa z kremem
śmietanowym z dodatkiem musu z
owoców mango. Lubię ten
owoc. Często podjadam sobie sam bez dodatków.Próbowałam również z puszki, ale to nie to samo. Najlepszy jest świeży. Postanowiłam ten
owoc wykorzystać do wypieku ciasta.Zrobiłam roladę, bo jest szybka do wykonania i smaczna. Została pożarta przez moją rodzinkę za jednym posiedzeniem. To mnie nawet ucieszyło. Lubię ten widok jak z apetytem jedzą to co im zaserwuję.
Składniki na ciasto :6
jajek15 dag
cukru5 dag
masła10 dag
mąki pszennej2 dag
kakao20 dag
orzechów włoskich4 łyżki gorącej
wodySkładniki na krem :35 dag miąższu ze świeżego
mango (z 2 sztuk)400 ml
śmietany kremówki10 dag
cukru pudrusok z połowy
cytryny3 łyżeczki
żelatyny + ¼szkl. zimnej
wody + ¹⁄³szkl. wrzątkuponadto :
cukier puder do obsypania roladyWykonanie ciasta :
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Do
żółtek wsypujemy
cukier, zalewamy 4 łyżkami wrzątku i miksujemy na puszysty krem. Zmielone
orzechy mieszamy z
mąką i dodajemy małymi porcjami do utartych
żółtek. Wlewamy przestudzone
masło i na końcu dodajemy pianę z
białek stale mieszając łyżką.Ciasto wykladamy równomiernie na blachę o wym 28x40 cm i pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy na ściereczkę i zawijamy wraz z nią w rulon.Odkładamy do przestudzenia.Wykonanie kremu :
Owoce mango myjemy, obieramy. Miąższ dzielimy na małe cząstki i miksujemy na papkę, dodajemy
sok z cytryny i odstawiamy.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, a po napęcznieniu rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier, zmiksowame
mango i na końcu rozpuszczoną
żelatynę. Całość delikatnie mieszamy robotem na małej mocy.Wykonanie rolady :Gdy krem zacznie gestnieć smarujemy wewnętrzną powirzchnię rolady kremem. Roladę owijamy folią aluminiową, lekko dociskamy wierzchnią warstwę i wkładamy do lodówki.Po schłodzeniu, najlepiej następnego dnia, tuż przed podaniem rozwijamy z folii, posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na porcje.