ßßß
Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym.
Mus cytrynowy.4 białka6 łyżek cukrusok z 1 cytryny1 łyżeczka żelatyny w proszkuŻelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała.Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę.Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową.Mus kakaowy.10dag masła3 łyżki gorzkiego kakao1 łyżka cukru pudru3 jajkaMasło roztopić w łaźni wodnej.Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić.Oddzielić żółtka od białek.Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej.Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy.Skorupki wypełnić masą i wstawić do lodówki.Jeżeli mamy ochotę, to możemy mus "wzmocnić" łyżką spirytusu.