Wykonanie
Wuzetka, podana na mój sposób. Nie w kształcie kostki
ciastka tortowego, ale jak najlepszy tort. Przepis na
biszkopt z niewielkim dodatkiem
masła to pomysł z
tortu Praga . Nie wyrasta on tak mocno jak tradycyjny, nie jest również tak puszysty. Nasączyłam go porządnie
wiśniową nalewką - taki jest najlepszy!
Bita śmietana nie wymaga usztywniania
żelatyną; biorąc jednak po uwagę fakt, że może nie zdołacie zjeść całej wuzetki w ciągu jednego dnia - warto to zrobić. Poza tym - klasyka :-). Polecam!Składniki na ciasto:6
jajek150 g drobnego
cukru do wypieków115 g
mąki pszennej25 g
kakao40 g
masła, roztopionego i wystudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao przesiać.
Białka oddzielić od
żółek.
Żółtka utrzeć z połową
cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę
cukru. Dodać krem z
żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą
mąkę i
kakao. Wlać
masło i równie delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Do nasączenia:pół szklanki
nalewki wiśniowej1/4 szklanki
wodyWymieszać.Masa śmietankowa:500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny lub 2 listki
żelatyny (opcjonalnie*)
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Żelatynę zalać zimną
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą
wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder oraz
żelatynę.Przeczytaj tutaj, w jaki sposób dodawać
żelatynę do kremu.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo
polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.Udekorować kleksami
bitej śmietany, na każdy kładąc
wiśnię z zalewy. Pokroić.Przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Polewa czekoladowa:60 g
czekolady gorzkiej60 g
czekolady mlecznej100 ml
śmietany kremówki 36%W niedużym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać obie
czekolady, posiekane. Odstawić na 2 - 3 minuty, po tym czasie wymieszać do roztopienia się
czekolady.Smacznego :-).* użycie
żelatyny jest opcjonalne ; użyłam double cream (nie potrzebuje usztywnienia
żelatyną)