ßßß
Wuzetka, podana na mój sposób. Nie w kształcie kostki ciastka tortowego, ale jak najlepszy tort. Przepis na biszkopt z niewielkim dodatkiem masła to pomysł z tortu Praga . Nie wyrasta on tak mocno jak tradycyjny, nie jest również tak puszysty. Nasączyłam go porządnie wiśniową nalewką - taki jest najlepszy! Bita śmietana nie wymaga usztywniania żelatyną; biorąc jednak po uwagę fakt, że może nie zdołacie zjeść całej wuzetki w ciągu jednego dnia - warto to zrobić. Poza tym - klasyka :-). Polecam!Składniki na ciasto:6 jajek150 g drobnego cukru do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła, roztopionego i wystudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.Białka oddzielić od żółek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Do nasączenia:pół szklanki nalewki wiśniowej1/4 szklanki wodyWymieszać.Masa śmietankowa:500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny (opcjonalnie*)wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracjiŻelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.Przeczytaj tutaj, w jaki sposób dodawać żelatynę do kremu.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.Przechowywać do 3 dni, w lodówce.Polewa czekoladowa:60 g czekolady gorzkiej60 g czekolady mlecznej100 ml śmietany kremówki 36%W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Odstawić z palnika, dodać obie czekolady, posiekane. Odstawić na 2 - 3 minuty, po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.Smacznego :-).* użycie żelatyny jest opcjonalne ; użyłam double cream (nie potrzebuje usztywnienia żelatyną)
