ßßß
Potrzebujemy (forma 22cm):ciasto:- 6 jajek,- 150g brązowego cukru,- 115g mąki pszennej,- 25g kakao,- 40g masła,poncz:- 0,5szkl nalewki wiśniowej,- 1/4szkl wody,masa śmietankowa:- 500ml śmietany kremówki 36%,- 5 łyżek cukru pudru,- 1op śmietanfix,polewa:- 100ml śmietany kremówki 36%,- 60g czekolady mlecznej,- 60g czekolady gorzkiej,dodatkowo:- wiśnie dekoracyjne (lub te z zalewy alkoholowej.Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru na puszysty, jasny krem. Delikatnie wmieszać krem z żółtek do piany z białek. Przesiać mąkę i kakao i wymieszać. Wlać masło i delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w 180st. ok 35min - do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie do całkowitego wystudzenia na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.Śmietana, by ją dobrze ubić musi być mocno schłodzona. Na ok. 30min przed ubiciem wkładam kartonik ze śmietaną do zamrażarki, po tym czasie przełożyć do miski i ubić, dodając cukier puder (dodawać tyle, by dla Was nie było zbyt słodkie, ani za mało słodkie), pod koniec ubijania dodać śmietanfix.Wiśniówkę wymieszać z wodą. Na paterze ułożyć blat, naponczować. Wyłożyć i wyrównać śmietanę - zostawiając niewielką ilość na ozdobienie wierzchu. Naponczować drugi blat, przyłożyć i lekko docisnąć do śmietany i naponczować go z wierzchu. Włożyć do lodówki na ok. 3godz.Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić, dodać posiekane czekolady - odłożyć na 2min, a po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.Wierzch schłodzonego ciasta polać jeszcze lekko ciepłą polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Udekorować wierzch bitą śmietaną i wiśniami.