Składniki :12 jajek300 g drobnego cukru do wypieków230 g mąki pszennej50 g kakao60 g masła, roztopionego i wystudzonego1 szklanka nalewki wiśniowejpół szklanki wody1l śmietany kremówki 36%5 łyżek cukru pudru4 łyżeczki żelatynyaromat waniliowy1 czekolada gorzka1 czekolada mlecznałyżka masła2 łyżki wodywiśnie z zalewy lub świeżePrzygotowanie :Ciasto :Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę dodając powoli cukier , dodajemy delikatnie mieszając przesianą mąkę z kakao. Żółtka mieszamy z roztopionym masłem dodajemy do masy. Przekładamy do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką dużej blachy. Pieczemy w 180C ok. 30-40 minut.Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 2 rownej wielkosci części. Oba nasączmy przygotowanym z nalewki i wody pączem.Krem :Ubijamy kremówkę (pokojowa temperatura) na sztywną pianę dodając cukier puder i kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody i delikatnie przestudzoną mieszamy w tym samym naczyniu z 2 łyżkami śmietany. Dodajemy do całości kremu mieszając na szybkich obrotach. Odkładamy kilka łyżek kremu do dekoracji. Resztą przekładamy 1 część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Polewa i dekoracja :W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z masłem i odrobiną wody – do jednolitej masy. Polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.Dekorujemy każdy kawałek ciasta kleksami kremu i układamy na nich wiśnie.Powiązane wpisy:Szarlotka królewskaRustykalna tarta z jabłkamiSernik z białą czekoladą i żurawinamiMakaron a’la carbonara