ßßß Cookit - przepis na Domowa WuZetka |

Domowa WuZetka |

nazwa

Wykonanie

Składniki :
12 jajek
300 g drobnego cukru do wypieków
230 g mąki pszennej
50 g kakao
60 g masła, roztopionego i wystudzonego
1 szklanka nalewki wiśniowej
pół szklanki wody
1l śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
aromat waniliowy
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
łyżka masła
2 łyżki wody
wiśnie z zalewy lub świeże
Przygotowanie :
Ciasto :
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę dodając powoli cukier , dodajemy delikatnie mieszając przesianą mąkę z kakao. Żółtka mieszamy z roztopionym masłem dodajemy do masy. Przekładamy do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką dużej blachy. Pieczemy w 180C ok. 30-40 minut.Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 2 rownej wielkosci części. Oba nasączmy przygotowanym z nalewki i wody pączem.
Krem :
Ubijamy kremówkę (pokojowa temperatura) na sztywną pianę dodając cukier puder i kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody i delikatnie przestudzoną mieszamy w tym samym naczyniu z 2 łyżkami śmietany. Dodajemy do całości kremu mieszając na szybkich obrotach. Odkładamy kilka łyżek kremu do dekoracji. Resztą przekładamy 1 część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Polewa i dekoracja :
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z masłem i odrobiną wody – do jednolitej masy. Polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy każdy kawałek ciasta kleksami kremu i układamy na nich wiśnie.
Powiązane wpisy:
Szarlotka królewska
Rustykalna tarta z jabłkami
Sernik z białą czekoladą i żurawinami
Makaron a’la carbonara
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/02/14/domowa-wuzetka