Wykonanie
minibrownies z
wiśniami i
bitą śmietaną(ps. čekoladovъje babky zъ vi šьniami)Żeby nie było, że ciągle
truskawki i
truskawki, dziś dla odmiany brownies z
wiśniami. Rzecz jasna, można
wiśnie truskawkami zastąpić, ale po co, skoro
wiśnie tak dobrze przełamują smak
czekolady ;)?Przepis na część zasadniczą (ciasto) pochodzi (z niewielkimi zmianami i uzupełnianiami) z bloga Kraina Sosny, a tym samym (pośrednio) z programy Pyszne 25 Ani Starmach :).
Składniki:120 g
mąki pszennej200 g
gorzkiej czekoladyok. 150 g
cukru (3/4 szklanki)2 łyżeczki
cukru wanilinowego280 g
masłaok. 200 ml
wody3
jajka1 łyżeczka
kakaowydrylowane
wiśnie (świeże, z kompotu lub kandyzowane - wedle uznania)
śmietana 30% do ubijania1 opakowanie
śmietan-fixu2,5 łyżki
cukru pudruCukier (biały i wanilinowy) rozpuścić w garnku z
wodą (w takiej ilości, by przykryła ona go w całości [może to być mniej niż 200 ml]). Do powstałego w ten sposób
syropu wrzucić pokrojone w kostkę
masło i
czekoladę. Rozpuścić, mieszając. Zestawić z ognia.
Jajka zmiksować z
mąką i
kakao. Cały czas miksując dodawać powoli (wąskim strumieniem) rozpuszczoną
czekoladę. Ciasto będzie miało płynną konsystencję.Ciasto przelewać w silikonowe lub wyłożone papilotkami foremki na muffiny [ciasto nie wyrasta za bardzo]. W każdą z foremek wetknąć 2-3
wiśnie. Piec w 180 o C przez 20 min.Przestudzone muffiny udekorować ubitą z
cukrem pudrem i
śmietan-fixem śmietaną. Na wierzchu można ułożyć po jednej wisience.[ Uwaga od Ani Starmach : pozwalamy sobie tutaj na rozpuszczanie
czekolady w ten sposób, ponieważ nie wrzucamy jej bezpośrednio do
wody - czego robić nie wolno! - ale do
syropu glukozowego, w którym to
czekoladę można już rozpuszczać.]