ßßß Cookit - przepis na Palce lizać

Palce lizać

nazwa

Wykonanie

Palce lizać to placek do którego często wracam choć przepis na niego jest bardzo stary i pochodzi z bardzo starego Poradnika Domowego. Ciasto pięknie się prezentuje i tak jak sama jego nazwa mówi tylko palce lizać. Delikatna masa budyniowa i pianka waniliowa. Takie ciasta bardzo lubię i często prezentuję.
Biszkopt ciemny:
2 jaja
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
Krem:
5 żółtek
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
Pianka waniliowa
5 białek
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
czekolada
Upiec biszkopt: białka ubić dodając cukier i pod koniec dodawać przesiane mąki i kakao delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Upiec w temp. 160°C.
Szklankę mleka zmiksować z mąką i żółtkami.
Resztę mleka zagotować i na gotujące wlać rozrobiony budyń.
Gotować chwilę do powstania gęstego budyniu. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać partiami ostudzony budyń i na końcu esencję waniliową.
Krem wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Białka ubić na sztywno dodając cukier.
Napęczniałą żelatynę podgrzać i rozpuścić po czym dodać do piany energicznie ubijając mikserem.
Do piany dodać esencję waniliową i wymieszać.
Piankę wyłożyć na masę budyniową i odłożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na wierzch ciasta.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/palce-lizac