Wykonanie
Palce lizać to placek do którego często wracam choć przepis na niego jest bardzo stary i pochodzi z bardzo starego Poradnika Domowego. Ciasto pięknie się prezentuje i tak jak sama jego nazwa
mówi tylko palce lizać. Delikatna masa budyniowa i pianka waniliowa. Takie ciasta bardzo lubię i często prezentuję.
Biszkopt ciemny:2
jaja1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki pszennej1łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki ciemnego
kakaoKrem:5
żółtek2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej250 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki esencji waniliowejPianka waniliowa5
białek4 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowejDodatkowo:
czekoladaUpiec
biszkopt:
białka ubić dodając
cukier i pod koniec dodawać przesiane
mąki i
kakao delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Upiec w temp. 160°C.Szklankę
mleka zmiksować z
mąką i
żółtkami.Resztę
mleka zagotować i na gotujące wlać rozrobiony
budyń.Gotować chwilę do powstania gęstego budyniu. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać partiami ostudzony
budyń i na końcu esencję
waniliową.Krem wyłożyć na ostudzony
biszkopt.
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Białka ubić na sztywno dodając
cukier.Napęczniałą
żelatynę podgrzać i rozpuścić po czym dodać do piany energicznie ubijając mikserem.Do piany dodać esencję
waniliową i wymieszać.Piankę wyłożyć na masę budyniową i odłożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wyłożyć na wierzch ciasta.