Wykonanie
Bardzo lubię na niedzielny obiad podawać
drób pieczony w całości . Zazwyczaj są to ekologiczne kurczęta czasem
gęś lub
kaczka. Niedawno jednak udało mi się kupić niedużą, bardzo zgrabną perliczkę z myślą właśnie o niedzielnym obiedzie. Wprawdzie uwielbiamy perliczkę w
pomarańczy, ale tym razem miałam ochotę na nowe smaki -
boczek i
winogrona. Perliczka wolno pieczona w cydrze z
winogronami i
szałwią to wyśmienite połączenie smaków, idealne na jesienny lub zimowy obiad, ale także elegancką, czy świąteczną okazję.
O rany, ależ ja kocham te moje "jazzowe niedziele", gdy już siesta poobiednia, gdy książka, kieliszek dobrego cydru i kominek, włączam tak klasycznie, jeden z moich ulubionych jazzowych krążków i odpływam. Bywa, że jeszcze trafi się poobiednia drzemka. Zimowe niedziele są idealne na taki krótki, regeneracyjny sen, który doskonale ładuje baterie energetyczne na cały tydzień. Dzieciaki odrabiają lekcje, powtarzają słówka,
mauż spaceruje z psami, ja pod ciepłym kocem odpływam w niebyt. Dziś towarzyszą mi Oscar Peterson i Ben Webster, posłuchajcie "Bye, Bye Blackbird" ...Jeśli tylko macie okazję, zrezygnujcie czasem z niedzielnego
kurczaka i kupcie perliczkę. Perliczka to bardzo ciekawy
drób o niezwykle soczystym
mięsie (tak, tak odpowiednio przyrządzone, nawet piersi perliczki są cudownie soczyste!), które świetnie smakuje doprawiane
ziołami.
Szałwia sama się wprasza do obiadu z perliczką w roli głównej, nadaje
mięsu niesamowitego aromatu i cudownie pasuje zarówno do
boczku, jak i
ziemniaków - tym razem podałam
ziemniaki szałwiowe, przepyszne!
Tym razem miałam malutką perliczkę, niecałe 1,5kg, która idealnie nadawała się do pieczenia w całości, choć po prawdzie zastanawiałam się jak takim niewielkim ptaszkiem uda mi się nakarmić 5-cio osobową rodzinę z trójką nastolatków. No wiecie, ich możliwości...Zupełnie bez obaw jednak, sos
winogronowo-
czosnkowy był bardzo treściwy, dodatek
boczku robił swoje, a podane do perliczki
ziemniaki były świetnym uzupełnieniem. Perliczkę piekłam długo i w niskiej temperaturze w żeliwnym garnku i przyznam, że jeszcze nigdy w żadnym drobiu, który przyrządzałam pierś nie była tak soczysta jak tym razem!
Boczek stanowił doskonały izolator przed wysychaniem delikatnego
mięsa, a niska temperatura znów okazała się świetnym pomysłem.
Dajcie zatem ptaszkowi chwilę, i tak piecze się go stosunkowo krótko w porównaniu z 5 kilogramową gęsią.
Do dzielenia drobiu pieczonego w całości bardzo polecam nożyce do cięcia drobiu. Od kiedy je mam w kuchni, każdy
drób jest zgrabnie i elegancko podzielony na ładne kawałki, a ja nie stresuję się, czy nóż sobie poradzi z
mięsem, czy nie trafi na kość. Nożyce do drobiu rulezz!No i jeszcze cydr, cydr jest ważny. Podobnie jak z
winem kupcie cydr, którego najchętniej się napijecie do obiadu. Jeśli masz kiepski
alkohol, który nie smakuje w kieliszku, nie wlewaj go do garnka, bo zepsuje potrawę. Ja bardzo lubię Cydr Chyliczki Stary Sad. Miałam ostatnią dużą butelkę, która po prostu idealnie pasowała mi do perliczki. Polskie cydry są wyśmienite!
Perliczka pieczona w
boczku jest niezwykle aromatyczna, soczysta i wilgotna. To jednogarnkowe danie, które samo się dzieje w piecu. No dobrze, można do niej zajrzeć dwa, czy trzy
razy, bo podlać sosem cydrowo-
winogronowym, ale cóż to za kłopot. Obok perliczki, w osobnym naczyniu piekłam
szałwiowe ziemniaki, bo
szałwia nie tylko doskonale pasuje do
mięs, ale także do
ziemniaków. To świetne i bardzo ciekawe danie zarówno na niedzielny obiad jak Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Spróbujcie koniecznie!1 nieduża perliczka o wadze do 1,5kg (najlepiej ekologiczna)
sól i świeżo mielony
pieprzgłówka
czosnkupęczek świeżej
szałwii250g
winogron bezpestkowych (ciemnych lub jasnych)10 cieniutkich plasterków
boczku2 łyżki
masła250ml dobrego polskiego cydru (u mnie Cydr Chyliczki Stary Sad)Perliczkę umyj, osusz i oprósz
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem. Do środka perliczki włóż 5 obranych ząbków
czosnku (pozostałe pozostaw w łupinach), garść
winogron i kilka gałązek
szałwii. Na wierzchu perliczki połóż kilka listków
szałwii, a następnie obłóż perliczkę plasterkami
boczku tak, by była w całości przykryta od strony piersi, a następnie zwiąż
tuszkę sznurkiem kuchennym, by utrzymała formę podczas pieczenia.Na dno garnka żeliwnego (lub innej formy do pieczenia, którą możesz szczelnie przykryć) włóż 2 łyżki
masła, wsyp pozostałe ząbki
czosnku w łupinach, wlej 100ml cydru, włóż pozostałą
szałwię i włóż perliczkę. Przykryj garnek pokrywą i wstaw do pieca rozgrzanego do 160°C i piecz pod przykryciem przez godzinę.
Potem dodaj do garnka
winogrona, wlej pozostały cydr i piecz kolejną godzinę w tej samej temperaturze pod przykryciem. Po 2 godzinach pieczenia, nakłuta w najgrubszej części uda perliczka powinna puścić jasny sok, a
mięso być już miękkie. Teraz odkryj pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200°C i dopiekaj perliczkę do zrumienienia
boczku, trwa to ok 20-30 minut. Podczas całego czasu pieczenia (łącznie ok 2,5 godziny) podlewaj co jakiś czas
mięso od góry sosem cydrowo-
winogronowym, który powstanie na dnie naczynia.Gdy
boczek będzie już rumiany, wyjmij perliczkę na deskę piersiami do dołu i odstaw na ok 5 minut, by
soki wewnątrz się uspokoiły. W tym czasie wyłuskaj z łupin ząbki
czosnku i rozgnieć je widelcem w sosie.
Potem zdejmij sznurek z perliczki i podziel
mięso nożycami do drobiu na części. Pamiętaj, by na każdym kawałku perliczki podać także zrumieniony
boczek. Podawaj z
ziemniakami szałwiowymi i sosem
winogronowym.
Ziemniaki szałwiowe600g
ziemniaków typ kulinarny C (mają dużo
skrobi)2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwekpół pęczka świeżej
szałwiiZiemniaki wyszoruj, pokrój wzdłuż na ćwiartki i ułóż w głębokiej blasze do pieczenia, oprósz całość
solą i świeżo mielonym
pieprzem i posyp listkami
szałwii. Rozpuść
masło z
oliwą i połowa polej
ziemniaki. Przykryj formę szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry, by ciepło łatwo wnikało do środka) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz razem z perliczką - pod przykryciem 2 godziny, po 2 godzinach polej
ziemniaki pozostałą połowa
masła z
oliwą i piecz kolejne 20-30 minut już bez przykrycie, aż do zrumienienia.