ßßß Cookit - przepis na Trufle rumowe

Trufle rumowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Bożena Sikoń
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Trufle rumowe - składniki:
300 g 36% śmietanki
100 g syropu glukozowego (ew. miodu)
600 g ciemnej czekolady
100 g masła
200 g rumu
200 g czekolady do dekoracji
Trufle rumowe - sposób przygotowania: Śmietankę i syrop glukozowy zagotowujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu (do temp. 30oC) łączymy wszystko, ubijamy mikserem, dodając masło i na koniec rum. Odstawiamy do wystygnięcia i ponownie ubijamy na puszysty krem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ze zdobnikiem i wyciskamy kulki (lub inne kształty) na papier. Zamrażamy. Czekoladę (tę do dekoracji) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy nią zamrożone trufle. Można je dodatkowo ozdobić, obtaczając w cukrze pudrze, kakao lub wiórkach czekolady.
Jak zrobić pralinki
papierowe papilotki. Odstawiamy do zastygnięcia. Trufle rumowe (350 sztuk) 300 g śmietanki 36%, 100 g syropu glukozowego (ew. miodu), 600 g ciemnej czekolady, 100 g masła, 200 g rumu, 200 g czekolady do dekoracji Śmietankę i syrop glukozowy zagotowujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600721/trufle+rumowe/p