Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Katarzyna KroczakCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)400 g dojrzałych moreli2 łyżki soku z winogron300 g truskawek150 g zsiadłego mleka2 łyżki miodu150 ml słodkiej śmietanki2 łyżki tartej czekoladyKrem morelowy z truskawkami - sposób przygotowania: Morele myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Owoce zagotowujemy z sokiem w garnku i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu około 10 minut. Skórki moreli, które zeszły podczas gotowania, wyrzucamy, a owoce studzimy. Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek. Duże truskawki kroimy na pół lub na cztery części. Morele przecieramy na puree ze zsiadłym mlekiem i miodem. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy ją delikatnie z puree morelowym i truskawkami. Krem morelowy układamy w pucharkach i przed podaniem posypujemy tartą czekoladą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu