ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé

Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: trudne
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto ptysiowe:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
10-12 dag masła pokrojonego na kawałki
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka (15 dag) mąki
5 dużych jajek
Krem czekoladowy:
2 szklanki mleka
4 duże żółtka
6 łyżek cukru
3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
20 dag stopionej gorzkiej czekolady
4 dag masła
Oraz:
1/3 szklanki śmietany 36%
10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
7 łyżek sosu czekoladowego*
Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé - sposób przygotowania: Robimy ciasto ptysiowe. Zagotowujemy mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wkładamy je do miski, wbijamy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dwie blachy wyściełamy pergaminem. Rękaw cukierniczy napełniamy ciepłym ciastem ptysiowym, wyciskamy 10-centymetrowe eklery, pozostawiając między nimi po 5 cm wolnego miejsca. Jedną blachę umieszcza-my na dolnym, drugą na górnym poziomie piekarnika. Pieczemy 7 minut, uchylamy lekko drzwiczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Potem zamieniamy miejscami obie blachy, pieczemy jeszcze 7-8 minut. Ciastka powinny pozostawać w piekarniku około 20 minut. Po wyjęciu przecinamy każdego eklera na dwie części. Robimy krem czekoladowy. Zagotowujemy mleko, ucieramy żółtka z cukrem i mąką. Do gęstej, gładkiej masy dodajemy 1-2 łyżki wrzącego mleka, stale ucierając. Potem powoli wlewamy pozostałe, gorące mleko. Masę przecieramy przez sitko do rondelka, aby usunąć wszystkie grudki. Zagotowujemy, ciągle energicznie mieszając, pozostawiamy 1-2 minuty na ogniu. Wlewamy czekoladę, zdejmujemy z ognia, wstawiamy do miski z lodem, mieszamy, aż krem uzyska temperaturę około 60°C. Wyjmujemy z lodu, porcjami wkręcamy w krem masło i ponownie wkładamy do miski z lodem. Mieszamy, aż masa zupełnie wystygnie. Robimy glazurę. Zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy czekoladę, mieszając drewnianą łyżką. Potem dodajemy po kawałku masła, na koniec wlewamy sos czekoladowy. Wierzchy eklerów smarujemy gorącą glazurą i pozostawiamy na pergaminie, aż owa glazura zastygnie. Do spodów wkładamy porcje kremu, przykrywamy czapeczkami. Gotowe eklery można, a nawet należy, od razu podawać. * Sos czekoladowy: 12-13 dag posiekanej gorzkiej czekolady, szklanka wody, 1/2 szklanki gęstej śmietany 36%, 1/3 szklanki cukru. Zagotowujemy wszystkie składniki, zmniejszamy ogień i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia (może to trochę potrwać, nawet 10-15 minut).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600258/czekoladowe+eklery+jak+u+pierre+a+hermé/p