Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor magda13lena
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Eklerki Magdalenki - składniki:Ciasto:165 ml
mleka110 ml
wody150 g
masłałyżka
cukru2 szklanki
mąki8
jajekBita śmietana :500 ml
śmietany 36%1.5 szklanki
mleka0.5 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 duże
żółtkaDo dekoracji:
lukier lub
czekolada wg uznaniaEklerki Magdalenki - sposób przygotowania:
Mleko i
wodę zagotować, dodać
masło i
cukier, wymieszać. Stale gotując, stopniowo dosypywać
mąkę. Zdjąć ciasto z gazu, poczekać aż trochę ostygnie i kolejno wbijać po dwa
jajka. Całość wymieszać na gładkie ciasto, następnie przełożyć do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskać nieduże języczki. Piec w temp.: 200 st. C przez 10/15 min. oraz.: 180 st. C przez kolejne 20 minut. Trzeba pamiętać że nie należy otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia bo ciasto opadnie. W międzyczasie zagotować szklankę
mleka z
cukrem.
Żółtka wymieszać z
mąką i pozostałym
mlekiem, dolać do gotującego
mleka. Gotować ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji.
Śmietanę ubić z odrobiną
cukru i
śmietan - fixem. Masę budyniowa wystudzić i wymieszać ze
śmietaną. Do wypełnienia eklerków nadaje się także każdy gotowy krem, wystarczy dodać tylko
mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru. Po upieczeniu, ostudzić, wypełniać
bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblać polewą i gotowe:) SMACZNEGOPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu