ßßß Cookit - przepis na Eklerki Magdalenki

Eklerki Magdalenki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor magda13lena
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Eklerki Magdalenki - składniki:
Ciasto:
165 ml mleka
110 ml wody
150 g masła
łyżka cukru
2 szklanki mąki
8 jajek
Bita śmietana :
500 ml śmietany 36%
1.5 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże żółtka
Do dekoracji:
lukier lub czekolada wg uznania
Eklerki Magdalenki - sposób przygotowania: Mleko i wodę zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać. Stale gotując, stopniowo dosypywać mąkę. Zdjąć ciasto z gazu, poczekać aż trochę ostygnie i kolejno wbijać po dwa jajka. Całość wymieszać na gładkie ciasto, następnie przełożyć do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskać nieduże języczki. Piec w temp.: 200 st. C przez 10/15 min. oraz.: 180 st. C przez kolejne 20 minut. Trzeba pamiętać że nie należy otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia bo ciasto opadnie. W międzyczasie zagotować szklankę mleka z cukrem. Żółtka wymieszać z mąką i pozostałym mlekiem, dolać do gotującego mleka. Gotować ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji. Śmietanę ubić z odrobiną cukru i śmietan - fixem. Masę budyniowa wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Do wypełnienia eklerków nadaje się także każdy gotowy krem, wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru. Po upieczeniu, ostudzić, wypełniać bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblać polewą i gotowe:) SMACZNEGO
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20606626/eklerki magdalenki/p