Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Bożena Sikoń
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na tort o średnicy 22 cm)
Biszkopt orzechowy:500 g
orzechów włoskich300 g
cukru pudruskórka otarta z 1
cytryny8
jajekKrem czekoladowy:100 ml
śmietanki 36%100 g
cukru1 łyżeczka
rozpuszczalnej kawy50 g
miodu200 g
czekolady deserowej175 g
czekolady mlecznej200 g
masła w kawałkachOraz:100 g uprażonych
orzechów włoskich do posypania kremuPulpa z
czarnej porzeczki :250 g czarnych
porzeczek (mogą być mrożone)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
wody1 łyżka
cukruPolewa czekoladowa:160 g
czekolady deserowej50 ml
śmietanki50 ml
mlekaTort
orzechowy z Galicji - sposób przygotowania: Łączymy rozdrobnione
orzechy włoskie z
cukrem pudrem i
skórką cytrynową. Odstawiamy na 24 godz. Następnie mieszamy z
jajkami. Masę wlewamy do tortownicy owiniętej od
spodu folią aluminiową. Pieczemy 35 min w temp. 170 st. C. Po ostudzeniu kroimy na trzy warstwy. Robimy
krem czekoladowy.
Śmietankę,
cukier,
kawę i
miód podgrzewamy do pierwszego zagotowania. Łączymy z obiema
czekoladami, już nie gotując. Masę ubijamy mikserem, dodajemy
masło i nadal ubijamy, aż masa wystygnie. Odstawiamy, a gdy będzie zupełnie chłodna, jeszcze raz podbijamy mikserem. Robimy pulpę.
Porzeczki miksujemy z
cukrem. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozrobioną z
wodą i gotujemy około minuty, aż powstanie lekki
kisiel. Część pulpy nakładamy na pierwszą warstwę
biszkoptu włożoną do tortownicy. Na pulpę kładziemy krem
kawowy, wrzucamy
orzechy i przykrywamy drugą warstwą
biszkoptu. Ponownie smarujemy pulpą i kremem, obsypujemy
orzechami. Przykrywamy trzecim
biszkoptem. Wierzch
tortu smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki. Robimy polewę - rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, dodajemy
śmietankę i
mleko, mieszamy. Tort oblewamy polewą i wyrównujemy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu