ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowy z Galicji

Tort orzechowy z Galicji

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Bożena Sikoń
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na tort o średnicy 22 cm)
Biszkopt orzechowy:
500 g orzechów włoskich
300 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
8 jajek
Krem czekoladowy:
100 ml śmietanki 36%
100 g cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
50 g miodu
200 g czekolady deserowej
175 g czekolady mlecznej
200 g masła w kawałkach
Oraz:
100 g uprażonych orzechów włoskich do posypania kremu
Pulpa z czarnej porzeczki :
250 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
160 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki
50 ml mleka
Tort orzechowy z Galicji - sposób przygotowania: Łączymy rozdrobnione orzechy włoskie z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 24 godz. Następnie mieszamy z jajkami. Masę wlewamy do tortownicy owiniętej od spodu folią aluminiową. Pieczemy 35 min w temp. 170 st. C. Po ostudzeniu kroimy na trzy warstwy. Robimy krem czekoladowy. Śmietankę, cukier, kawę i miód podgrzewamy do pierwszego zagotowania. Łączymy z obiema czekoladami, już nie gotując. Masę ubijamy mikserem, dodajemy masło i nadal ubijamy, aż masa wystygnie. Odstawiamy, a gdy będzie zupełnie chłodna, jeszcze raz podbijamy mikserem. Robimy pulpę. Porzeczki miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i gotujemy około minuty, aż powstanie lekki kisiel. Część pulpy nakładamy na pierwszą warstwę biszkoptu włożoną do tortownicy. Na pulpę kładziemy krem kawowy, wrzucamy orzechy i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Ponownie smarujemy pulpą i kremem, obsypujemy orzechami. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki. Robimy polewę - rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mleko, mieszamy. Tort oblewamy polewą i wyrównujemy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602790/tort orzechowy z galicji/p