Wykonanie
Właściwie to
ser i
czekolada to niekoniecznie moje ulubione połączenie, ale znam tylu jego miłośników, że choć sama nie do końca jestem przekonana, postanowiłam opublikować przepis. Czy Ciebie przekona? No cóż, najlepiej jeśli spróbujesz sam lub sama :)W przepisie użyłam
gorzkiej czekolady, ale można upiec go również z
mleczną. Do masy dodałam również trochę
kawy rozpuszczalnej, nie wyczujesz jej w smaku, ale idąc za przykładem brownie chciałam przełamać lekko
słodycz czekolady . Efekt ciekawy, chociaż jak
pisałam,
czekolada z
serem nie idą wg mnie w parze ;) A Ty lubisz takie połączenie?Blaszka o średnicy 24 cm.Stopień trudności: nie powinien sprawić problemów ;)Składniki:- 1 kg
sera (w wiaderku)- 4
jajka- 200 gramów
gorzkiej czekolady*- 3/4 szklanki
cukru pudru**- 100 ml
śmietanki 36%- 2 płaskie łyżki
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 160 gramów
czekoladowych ciastek- 60 gramów
masła* lub
mlecznej, ale wtedy uważaj z
cukrem!** jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj więcejPrzygotowanie:1.
Czekoladę,
kawę i
cukier rozpuść ze
śmietanką w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do wystygnięcia.2.
Masło rozpuść w rondelku,
ciastka dokładnie pokrusz, wymieszaj z przestudzonym
masłem i wyklej dno tortownicy.3.
Jajka ubij na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj krótko
ser, dodaj do niego rozpuszczoną masę
czekoladową,
mąkę ziemniaczaną oraz ubite
jajka. Miksuj tylko do połączenia się składników.4. Przelej masę
serową na przygotowany spód. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Studź powoli w piekarniku, uchylając od czasu do czasu drzwiczki.