Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto ptysiowe:1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody10-12 dag
masła pokrojonego na kawałki1/4 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
soli1 szklanka (15 dag)
mąki5 dużych
jajekKrem czekoladowy:2 szklanki
mleka4 duże
żółtka6 łyżek
cukru3 łyżki przesianej
mąki kukurydzianej20 dag stopionej
gorzkiej czekolady4 dag
masłaOraz:1/3 szklanki
śmietany 36%10 dag posiekanej
gorzkiej czekolady4 łyżki
masła7 łyżek sosu
czekoladowego*
Czekoladowe eklery jak u Pierre'a Hermé - sposób przygotowania: Robimy ciasto ptysiowe. Zagotowujemy
mleko z
wodą,
masłem,
cukrem i
solą. Wsypujemy
mąkę, podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto
zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wkładamy je do miski, wbijamy kolejno po jednym
jajku, cały czas ucierając mikserem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dwie blachy wyściełamy pergaminem. Rękaw cukierniczy napełniamy ciepłym
ciastem ptysiowym, wyciskamy 10-centymetrowe eklery, pozostawiając
między nimi po 5 cm wolnego miejsca. Jedną blachę umieszcza-my na dolnym, drugą na górnym poziomie piekarnika. Pieczemy 7 minut, uchylamy lekko drzwiczki i pieczemy jeszcze 5 minut.
Potem zamieniamy miejscami obie blachy, pieczemy jeszcze 7-8 minut.
Ciastka powinny pozostawać w piekarniku około 20 minut. Po wyjęciu przecinamy każdego eklera na dwie części. Robimy
krem czekoladowy. Zagotowujemy
mleko, ucieramy
żółtka z
cukrem i
mąką. Do gęstej, gładkiej masy dodajemy 1-2 łyżki wrzącego
mleka, stale ucierając.
Potem powoli wlewamy pozostałe, gorące
mleko. Masę przecieramy przez sitko do rondelka, aby usunąć wszystkie grudki. Zagotowujemy, ciągle energicznie mieszając, pozostawiamy 1-2 minuty na ogniu. Wlewamy
czekoladę, zdejmujemy z ognia, wstawiamy do miski z
lodem, mieszamy, aż krem uzyska temperaturę około 60°C. Wyjmujemy z
lodu, porcjami wkręcamy w krem
masło i ponownie wkładamy do miski z
lodem. Mieszamy, aż masa zupełnie wystygnie. Robimy glazurę. Zagotowujemy
śmietankę, zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy
czekoladę, mieszając drewnianą łyżką.
Potem dodajemy po kawałku
masła, na koniec wlewamy sos
czekoladowy. Wierzchy eklerów smarujemy gorącą glazurą i pozostawiamy na pergaminie, aż owa glazura zastygnie. Do
spodów wkładamy porcje kremu, przykrywamy czapeczkami. Gotowe eklery można, a nawet należy, od razu podawać. * Sos
czekoladowy: 12-13 dag posiekanej
gorzkiej czekolady, szklanka
wody, 1/2 szklanki gęstej
śmietany 36%, 1/3 szklanki
cukru. Zagotowujemy wszystkie składniki, zmniejszamy ogień i, stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia (może to trochę potrwać, nawet 10-15 minut).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu