ßßß
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 ząbki czosnkukawałek (2 cm) imbiru1 cebula3 łyżki oleju1/2 kg piersi (4 sztuki) kurczaka1 czerwona papryka1 zielona papryka250 g ananasa z puszki (w kawałkach)Sos:1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)3 łyżki keczupu1 łyżka cukru4 łyżki octu z czerwonego winasok z 1 cytrynyKurczak słodko-kwaśny - sposób przygotowania: Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.DRÓB/23piersi gęsi po gruzińsku 11/75piersi gęsi z kaparami 11/74piersi kaczki w syropie z winogron 10/57piersi kaczki z oliwkami 5/61piersi kurczaka na sosie mandarynkowym 1/46piersi kurczaka słodko - kwaśne 12/35piersi kurczaka w sosie estragonowym 5/61piersi kurczaka z farszem szpinakowym w sosie ze świeżejKuchnia chińska w pięciu smakach
bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka. Kurczak słodko - kwaśny (dla 4-6 osób) 4 ząbki czosnku, kawałek imbiru (2 cm), 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1/2 kg piersi kurczaka (4 sztuki), 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 250 g ananasa z puszki (w kawałkach) Sos: 1Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik
Kurczak słodko - kwaśny Knorr - 1 Bulionetka drobiowa Knorr - 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów - 1 papryczka chili - 50 g świeżego imbiru - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek kolendry - 1 l oleju - 50 g rodzynek - 200 ml śmietany (36%) Sposób przygotowania: 1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę, posiekajMigdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata
dodatkiem prażonych migdałów w słodko-kwaśnym sosie. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać również pokrojony w paski lub kostkę i obsmażony filet z piersi kurczaka . Słodko - kwaśne migdały z ryżem 1/2 szklanki obranych migdałów pół szklanki syropu klonowego lub miodu pół szklanki octu winnego pół szklankiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu