Wykonanie
Składniki na 1 bochenek:2 łyżeczki suchych
drożdży50 g
cukru2 łyżki ciepłej
wody2/3 szklanki (160 ml) ciepłego
mleka1 szklanka (150 g)
mąki + dodatkowo 2 szklanki (300 g)
mąki1
jajkoroztrzepane2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cynamonu100 g miękkiego
masła1/4 szklanki (40 g) sułtanek1/4 szklanki (40 g)
rodzynek1/4 szklanki (40 g) suszonej
porzeczki1/4 szklanki (30 g) posiekanych
orzechów włoskich uprzednio podpieczonychDo posmarowania:1
żółtkopół łyżki
cukrupół łyżeczki
cynamonuBochenek z
owocami i
orzechami - sposób przygotowania: 186;C (przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zacznie zbyt szybko 'łapać' kolor), następnie zmniejszyć t; Wymieszać
drożdże, 2 łyżki
cukru i
wodę w naczyniu, do momentu rozpuszczenia
drożdży. Wlać
mleko i przesiane 150 g
mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, by
drożdże 'ruszyły'.Do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepać
jajko, startą
skórkę pomarańczową, 300 g
mąki,
sól,
cynamon i pozostały
cukier. Wrzucić miękkie
masło,
orzechy i
owoce. Wymieszać. Wyrobić. Odstawić na około 1,5 h do podwojenia objętości, przykrywając ręczniczkiem.Po tym czasie wyciągnąć ciasto na wysypaną
mąką powierzchnię, zagnieść, uformować na kształt
chlebka i wcisnąć w keksówkę o wymiarach 14 cm x 21 cm (uprzednio wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą/kaszą
manną). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do porządnego napuszenia.
Żółtko roztrzepać z
cukrem i
cynamonem, przed samym pieczeniem posmarować chlebek.Piec około 10 minut w temperaturze 200&