ßßß Cookit - przepis na Gibassier – Prowansalskie drożdżówki

Gibassier – Prowansalskie drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Gibassier to prowansalskie drożdżówki pochodzące z uroczego miasteczka Lourmarin niedaleko Awinionu (lourmarin.com). Do ich przygotowania używa się wszystkiego czego w Prowansji jest w pod dostatkiem – pomarańczy (skórki i wody aromatyzowanej kwiatem pomarańczy), anyżu i oliwy z oliwek.
Niech Was nie przeraża długa lista składników. Fakt, pewnie niełatwo jest niektóre z nich znaleźć z sklepach, ale gwarantujemy, że nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na zakupy.
Zaczyn / levain
mąka – 180 g
mleko – 100 g
drożdże – szczypta
Ciasto na bułeczki
mąka 400 g
jajko 2 szt.
żółtko 1 szt.
oliwa 60g. ok 4 łyżki
woda z kwiatu pomarańczy 25 g
sól szczypta
cukier 100 g
masło 70 g
kandyzowana skórka pomarańczy 80 g
ziarna anyżu– 2 g
zaczyn– wszystko
drożdże – 10 g instant
dodatkowo:
roztopione masło – ok 100 g
drobny cukier – do posypania w zależności od potrzeby
1. Wszystkie składniki zaczynu wyrobić na gładką masę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 do 16tu godzin.
Po 12-16tu godzinach:
2. Zmieszać wszystkie składniki poza masłem i miksować do połączenia składników.
3. Dodawać po kawałku miękkie masło i miksować aż do połączenia.
4. Miksować aż ciasto będzie dobrze wyrobione (może to potrwać nawet 10 minut – uwaga, żeby nie spalić miksera)
5. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, jeśli nie stanie się to w ciagu 2 godzin to można je pozostawić na dłużej)
6. Podzielić ciasto na porcje po ok 90 – 100 g i uformować kule a następnie rozpłaszczyć je palcami tak, by uzyskać placuszki o mniej więcej o kształcie półksiężycy.
7. Następnie nacinać i formować bułeczki jak na zdjęciu (nie jest to obowiązkowe).
8. Pozostawić do wyrośnięcią na ok 1,5 godziny – jeśli będą wolno rosnąć, możemy zostawić je nawet na kilka godzin (anyż ma działanie grzybobójcze i może utrudnić pracę drożdżom)
9. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.
10. Wstawiamy bułki i pieczemy przez ok. 15 minut na złoto.
11. W międzyczasie roztapiamy masło.
12. Wyjmujemy bułki, smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w drobnym cukrze.
Gotowe!
Uwagi:
Źródło:http://fotogoto.pl/na-slodko/gibassier-prowansalskie-drozdzowki