ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką.

Chałka z kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Chałka z kruszonką jest kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna.
Składniki:
25g suchych drożdży ( mogą być również świeże drożdże - 50g),
550g mąki tortowej,
1 łyżeczka soli,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
5 łyżek ciepłej wody,
1 duże jajko lub 2 małe,
2 łyżki masła ( roztopionego ),
5 czubatych łyżek cukru.
Ponadto przygotować:
żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać),
kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek.
Przygotowanie:
Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 200ml ciepłego mleka, 4 łyżeczki mąki pszennej - drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.).
Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół.
W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość mniejszych kawałków.
Ja zrobiłam chałki na dwa sposoby przekładania:
1. Połówkę ciasta podzielić na cztery części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.
2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.
Zaplecione chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok.60min. do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę i żółtko z mlekiem do posmarowania chałki.
Gdy chałki wyrosną posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Włożyć na ok.30min. do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni).
Chałki do ostygnięcia wyłożyć na kratkę.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/chaka-z-kruszonka.html