Wykonanie
Chałka z kruszonką jest kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna.
Składniki:25g suchych
drożdży ( mogą być również świeże
drożdże - 50g),550g
mąki tortowej,1 łyżeczka
soli,1/2 szklanki ciepłego
mleka,5 łyżek ciepłej
wody,1 duże
jajko lub 2 małe,2 łyżki
masła ( roztopionego ),5 czubatych łyżek
cukru.Ponadto przygotować:
żółtko i 2 łyżki
mleka ( razem wymieszać),kruszonka: 4łyżki
mąki, 2 łyżki
cukru, 2 łyżki
masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać
mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek.Przygotowanie:Jeżeli wybór padł na świeże
drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych
drożdży, 2 łyżeczki
cukru, 200ml ciepłego
mleka, 4 łyżeczki
mąki pszennej -
drożdże rozkruszyć, dodać do nich
cukier, wymieszać, dodać ciepłe
mleko, na koniec dodać przesianą
mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.).Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół.
W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość mniejszych kawałków.Ja zrobiłam
chałki na dwa sposoby przekładania:1. Połówkę ciasta podzielić na cztery części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.
2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.
Zaplecione
chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok.60min. do wyrośnięcia. W
między czasie przygotować kruszonkę i
żółtko z
mlekiem do posmarowania
chałki.Gdy
chałki wyrosną posmarować
żółtkiem i posypać kruszonką. Włożyć na ok.30min. do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni).
Chałki do ostygnięcia wyłożyć na kratkę.
Smacznego!!!