Wykonanie
Składniki na zaczyn:20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki1/3 szklanki ciepłego
mlekaSkładniki na ciasto:3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru1/3 szklanki ciepłej
wody50 g
masłaSkładniki na kruszonkę:50 g
masła3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukruDodatkowo:1
jajko do posmarowania
chałkiPrzepis na zaczyn:Do miski przekładamy pokruszone
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru,
mąkę oraz ciepłe
mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość).Przepis na ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone
masło,
cukier,
sól,
jajko, ciepłą
wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza
chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej
chałki.
Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C.
Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone
masło wraz z
cukrem i
mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch
chałki. Tak przygotowaną
chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut.