Wykonanie
Chlebek turecki ma teraz konkurencję :). Słodki chlebek z
owocami (nie dałam
orzechów, zamiast nich -
żurawinę) zdobył nasze
serca. Miękki, pachnący, w smaku pomiędzy
chlebem tureckim a
chałką. Gdyby nie Dzień
Chleba, przepis ten zostałby wypróbowany z pewnością później ... Z 'Muffins, scones and breads' The Australian Women's Weekly.Składniki na 1 bochenek:2 łyżeczki suchych
drożdży50 g
cukru2 łyżki ciepłej
wody2/3 szklanki (160 ml) ciepłego
mleka1 szklanka (150 g)
mąki + dodatkowo 2 szklanki (300 g)
mąki1
jajko, roztrzepane2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cynamonu100 g miękkiego
masła1/4 szklanki (40 g) sułtanek1/4 szklanki (40 g)
rodzynek1/4 szklanki (40 g) suszonej
porzeczki1/4 szklanki (30 g) posiekanych
orzechów włoskich, uprzednio podpieczonychDo posmarowania:1
żółtkopół łyżki
cukrupół łyżeczki
cynamonuWymieszać
drożdże, 2 łyżki
cukru i
wodę w naczyniu, do momentu rozpuszczenia
drożdży. Wlać
mleko i przesiane 150 g
mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, by
drożdże 'ruszyły'.Do wyrosniętego zaczynu dodać roztrzepać
jajko, startą
skórkę pomarańczową, 300 g
mąki,
sól,
cynamon i pozostały
cukier. Wrzucić miękkie
masło,
orzechy i
owoce. Wymieszać. Wyrobić. Odstawić na około 1,5 h do podwojenia objetości, przykrywając ręczniczkiem.Po tym czasie wyciągnąć ciasto na wysypaną
mąką powierzchnię, zagnieść, uformować na kształt
chlebka i wcisnąć w keksówkę o wymiarach 14 cm x 21 cm (uprzednio wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą/kaszą
manną). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do porządnego napuszenia.
Żółtko roztrzepac z
cukrem i
cynamonem, przed samym pieczeniem posmarować chlebek.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC (przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zacznie zbyt szybko 'łapać' kolor), następnie zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć na kratkę, by wystygł.Smacznego :)