Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 450 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 1 sztuk
masło 50 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
mąka 50 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
cukier 2 łyżek stołowychWykonanie:
Ciasto drożdżowe: wymieszać
drożdże,
mleko oraz łyżkę
mąki i odstawić na 15 minut. Resztę przesianej
mąki (z 450g) dać do miski, wlać rozczyn. Dodać stopione
masło (50g) razem z
żółtkiem i
sola. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Ciasto maślane: 150g
masła zagnieść z 50g
mąki, uformować prostokąt 15x15 cm.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt 20x 35 cm i przykryć prostokątem maślanym. Krótsze boki
ciasta drożdżowego zawinąć, ściskając brzegi. Rozwałkować, zwinąć i odstawić na 15 minut do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ciasto rozwałkować na prostokąt 35x50 cm, zwilżyć
wodą, posypać
cukrem,
cynamonem i
rodzynkami, zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Plastry ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.Uwagi:Do przyrządzenia tych ślimaczków można użyć gotowego
ciasta francuskiego (500g).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: