Wykonanie
Uwielbiam wszystko co
cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega
cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach
cynamonu i
drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z
kubkiem gorącej
kawy z mlekiem.
'cynamonowa korona'Składniki:- 2 szklanki
mąki- 0,5 łyżeczki
soli- 0,5 szklanki letniego
mleka- 1 opakowanie suchych
drożdży- 200g
masła- 1
żółtko- 5-6 łyżek
cukru- 3-4 łyżeczki
cynamonuDrożdże rozpuścić w
mleku z 1 łyżką
cukru i
mąki. Odstawić na kilka minut, aby
drożdże zaczęły działać.100g
masła rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
żółtko, rozpuszczone
masło i zaczyn
drożdżowy.Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g
masła.Stół/stolnicę obficie obsypać
mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok.1cm. Posmarować ciasto roztopionym
masłem, następnie posypać
cukrem i
cynamonem.
Następnie zrolować ciasto.
Ostrym nożem przeciąć ciasto na pół wzdłuż. Obie części skręcić, tak aby zawartość ciasta była na "górze", tworząc tzw. warkocz (patrz zdjęcia tutorialu). Następnie uformować okrąg łącząc ze sobą końce warkocza. Ciasto posmarować pozostałym
masłem i obsypać
cukrem i
cynamonem.
Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut, do tzw. "suchego patyczka".Ciasto lekko przestudzić i polukrować (jeśli chcecie, ja nie lukrowałam).Smacznego!