ßßß Cookit - przepis na Cynamonowa, drożdżowa korona

Cynamonowa, drożdżowa korona

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem.
'cynamonowa korona'
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200g masła
- 1 żółtko
- 5-6 łyżek cukru
- 3-4 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozpuścić w mleku z 1 łyżką cukru i mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać.
100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.
Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła.
Stół/stolnicę obficie obsypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok.1cm. Posmarować ciasto roztopionym masłem, następnie posypać cukrem i cynamonem.
Następnie zrolować ciasto. Ostrym nożem przeciąć ciasto na pół wzdłuż. Obie części skręcić, tak aby zawartość ciasta była na "górze", tworząc tzw. warkocz (patrz zdjęcia tutorialu). Następnie uformować okrąg łącząc ze sobą końce warkocza. Ciasto posmarować pozostałym masłem i obsypać cukrem i cynamonem.
Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto lekko przestudzić i polukrować (jeśli chcecie, ja nie lukrowałam).
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/01/i-cake-cynamonowa-korona.html