Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zawszepolka
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)1 duża
pomarańcza1 szklanka
wody1 szklanka
białego cukru10
goździków *szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej700 g świeżej lub mrożonej
żurawiny30 ml
balsamicznego octu figowego150 ml
SherryKonfitura z
żurawiny - sposób przygotowania:
Pomarańczę porządnie szorujemy pod ciepłą
woda, skrobaczką do
cytrusów obieramy skórkę, a sok wyciskamy do szklanki (powinniśmy otrzymać około 1/4 szklanki soku). Dodajemy tyle
wody by otrzymać pełną szklankę.W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowujemy
wodę z sokiem, dodajemy
goździki i
gałkę muszkatołową. Gotujemy chwilkę.Dodajemy
cukier i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia (uwaga robimy to na małym ogniu).
Żurawinę płuczemy na sitku (mrożonej nie rozmrażamy), lekko osuszamy i dodajemy do rondla wraz ze skórką z
pomarańczy.Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy
ocet, mieszamy i gotujemy kolejne 15-20 minut. W tym czasie myjemy trzy słoiki o pojemności szklanki w ciepłej wodzie z płynem, dokładnie płuczemy i suszymy w piekarniku (120C). Trzymamy w cieple.Sprawdzamy konsystencję
konfitury - nie powinna być bardzo płynna, ale nie może być ścięta, bo wyjdzie nam
galaretka. Pod koniec dodajemy
Sherry i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.GorącŚliwkowa
konfitura z
czekoladą i
kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]Kanapka z
szynką - w wersji luksusowej!
czerwoną cebulą). Lekko dociśnij wierzch. Dodaj umyte
jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Autor: Zuzanna Wiciejowska 4 kromki
chleba tostowego 4 plasterki
szynki (wielkości kromek
chleba) 4 plasterki dowolnego
żółtego sera 4 plasterki
ananasa z puszki 2 duże łyżki
konfitur z
żurawinKandyzowany
imbir - wideo
imbir znaleźliśmy wśród receptur dodanych przez naszą użytkowniczkę zawszepolkę . Zachęcamy do zajrzenia na profil zawszepolki na Ugotuj.to, bo w jej kolekcji można znaleźć wiele innych, ciekawych przepisów, m.in. na
marmoladę z gorzkich
pomarańczy ,
konfiturę z
żurawiny czy domowy
ketchup .Przeczytajpasuje
konfitura z
żurawiny . Oprócz niej, możesz podawać je także z mieszanką
sałat polanych
sosem winegret .
Brie i
camembert w złotej skorupce
ser camembert 2
sery brie trójkątne 2-3
jaja mąka i
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Serek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, aGrilluj ze smakiem - nie tylko
mięsorównież w duecie z
owocami (np.
żurawiną ze słoiczka), a
camembert czy
brie - także z
miodem i
orzechami. Podobnie jak warzywa świetnie sprawdzą się także w sałatkach. Grillowany
ser z
sosem żurawinowym na
rukoli Składniki: - 4
sery camembert - 4 łyżki
konfitury z
żurawiny -
rukola Sposób
Makaron na wiosnę - 5 smakowitych przepisów!
100g
konfitury z
żurawiny 50g
szynki dojrzewającej 50 g
rukoli 1/2 dużego
oscypka 1
cebula 2 ząbki
czosnku 3 łyżki
oliwy z oliwek sól, pieprzGotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni teflonowej przesmażamy na
oliwie czosnek i
cebulę. Gdy zmięknie dodajemy
makaronAlmette Fruit - Nowość
ułóż na talerzu i polej gorącą
czekoladą. Udekoruj
konfiturą z
żurawiny . Kruszone
ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z
jagodą i
maliną, polewą karmelową i świeżymi
owocami Porcja na 2 osoby - 1
serek Almette fruit z
jagodą i
maliną - 6
ciasteczek maślanych shortbread- 1/2 opakowania
jogurtuMazurskie pożegnanie lata2 łyżki
bułki tartej 1 łyżka
oleju czosnek granulowany 1
liść laurowy pieprz ziarnisty
ziele angielskie,
tymianek sól,
pieprz Sos żurawinowy 1 szklanka
czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka
konfitur z
żurawin 1/2 łyżki
cukru kilka
goździków szczypta
cynamonu 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejCo jeść w listopadzie?
, wapń, fosfor, potas, jod. Doskonale smakuje również w postaci
żurawinowego sosu do
mięs.
Konfitura z
żurawiny 1 duża
pomarańcza 1 szklanka
wody 1 szklanka
białego cukru 10
goździków* szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej 700g świeżej lub mrożonej
żurawiny 30ml
balsamicznego octu figowego